Τουρκία: Αμφισβητούν Γαύδο – «Αρνητής» της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Το γνωστό τουρκικό προπαγανδιστικό αφήγημα της αντιστροφής της πραγματικότητας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει την ευθύνη για τις εντάσεις στην περιοχή, ανασύρει και πάλι η Άγκυρα

Το καλό παιδί, επιχειρεί και πάλι να δείξει ότι είναι η Άγκυρα. Αυτή τη φορά, όπως μονίμως πράττει εδώ και πολύ καιρό, «εγκαλεί» την Ελλάδα διότι δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Όπως, δηλαδή, θέλει η Άγκυρα, σε αντίθεση με τις διαχρονικές θέσεις της Αθήνας -τις οποίες είναι άγνωστο εάν διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση- για συζήτηση μόνον για τον καθορισμό Υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ.

Εκτός του προσχηματικού διαλόγου που ζητά η Άγκυρα, προκειμένου να δείξει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι είναι το «καλό παιδί» και θέλει την ειρηνική επίλυση των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων, κατά την πάγια πρακτική της, αμφισβητεί τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ως γνωστόν, βέβαια, η Άγκυρα είναι μόνιμος «αρνητής» όλων των γενοκτονιών που έχουν γίνει στην Τουρκία. Τόσο των Αρμενίων, των Ποντίων, καθώς και άλλων μειονοτήτων.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Τώρα, με αφορμή τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι «προβάλλει συχνά ψευδείς αιτιάσεις, επισκιάζοντας τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την αναμενόμενη υπευθυνότητα εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων. «Καλούμε για μία ακόμη φορά τη γείτονά μας Ελλάδα να επιδείξει κοινή λογική και εποικοδομητική στάση», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Διπλωματικό φάουλ

Από τη μεριά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού σημειώνει ότι «η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», καταγγέλλει την Τουρκία για «παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής».

Αναφερόμενο στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τονίζει τα εξής: «Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολό τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Γενοκτονίες

Κατά τον χαιρετισμό της, η Κ.Σακελλαροπούλου μίλησε για «μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην προσπάθειά του να παραποιήσει την ίδια την ιστορία, έκανε λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» που «διαστρεβλώνουν την ιστορία. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Είναι προφανές ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να αναφερθεί στο εάν ο Ποντιακός Ελληνισμός υπέστη γενοκτονία και πετάει τη μπάλα στις κερκίδες. Ως γνωστόν, η Άγκυρα δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες. Τελευταία, επί κυβέρνησης Μπάϊντεν, εμμέσως πλην σαφέστατα, η Τουρκία «έφαγε άδειασμα» για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Γαύδος

Αν και τα φώτα έχουν πέσει στη διαμάχη περί γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, απαρατήρητο πέρασε ότι τις προηγούμενες ημέρες σε μερίδα του τουρκικού Τύπου ανακινήθηκε και πάλι, όπως και στο παρελθόν, θέμα αμφισβήτησης ακόμα και της Γαύδου (!).

Ειδικότερα, η εθνικιστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Sözcü, αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη της Κ.Σακελλαροπούλου στη Γαύδο και σε παλαιότερες στο Αγαθονήσι και την Κίναρο, έκανε λόγο για «κορυφαία πρόκληση» και για νησιά που «βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή».

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει: «Η Γαύδος βρίσκεται είκοσι μίλια νοτίως της Κρήτης και είναι υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Το νησί συγκαταλέγεται στα είκοσι τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα και τα έχει στρατιωτικοποιήσει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, όπως έκαναν και παλαιότερα οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστικοί κύκλοι της Άγκυρας, επιχειρούν να εντάξουν ακόμα και τη Γαύδο (!) στα νησιά που, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.