Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός – Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε στο 36,08% τη Δευτέρα, εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει η τουρκική λίρα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2002.

Οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν τον τελευταίο μήνα κατά 13,58%, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, πολύ υψηλότερα από την εκτίμηση του Reuters που προέβλεπε αύξηση της τάξης του 9%.

Ο τουρκικός πληθωρισμός υπερέβη και την αντίστοιχη ετήσια πρόβλεψη, που κυμαινόταν στο 30,6%.

Η λίρα διαπραγματευόταν στα 13,6 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υποχωρώντας κατά 3% αλλά σημειώνοντας ανάκαμψη έναντι του χαμηλού των 13,92, το οποίο είχε καταγράψει νωρίτερα.

Συνολικά την περασμένη χρονιά απώλεσε το 44% της αξίας της, ιδιαίτερα μετά τις διακυμάνσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ο πληθωρισμός των τιμών λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, την επιχειρηματική πρωτεύουσα της Τουρκίας, ανέβηκε στο 34,18% τον περασμένο μήνα από 24,05% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,08% μέσα στον μήνα, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 79,89%.

Η επιτάχυνση οδηγεί το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας προσαρμοσμένο με βάση τον πληθωρισμό σε αρνητικό 22,08%, τη χαμηλότερη πραγματική απόδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Σε υψηλό από τότε που εξελέγη το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν το 2002

Πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) από το 37% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2002, λίγο πριν έρθει για πρώτη φορά στην εξουσία το κόμμα AKP του Ερντογάν το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Να σημειωθεί πως οι προβλέψεις δεκατριών οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 26,4% και 37,3%.

«Αυτό αντανακλά έναν φαύλο κύκλο που είναι πολύ επικίνδυνος, επειδή η Κεντρική Τράπεζα έχει υπονοήσει πως η πίεση στις τιμές προέρχεται από περιορισμούς στον ανεφοδιασμό και πως δεν μπορεί να πράξει κάτι γι’ αυτό» είπε στο πρακτορείο Reuters η Οζλέμ Ντερίτσι Σενγκούλ, ιδρυτικό στέλεχος στην Spinn Consulting της Κωνσταντινούπολης.

Προειδοποίησε δε πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα μπορούσε να ανέλθει στο 40-50% ως το Μάρτιο.

Η τιμή της λίρας έφτασε το χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου το Δεκέμβριο, πριν να επανέλθει την περασμένη εβδομάδα μετά από κρατική παρέμβαση στην αγορά και την ανακοίνωση, από πλευράς Ερντογάν, σχεδίου προστασίας των αποθεμάτων σε λίρα.

Μάλιστα η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τον ετήσιο πληθωρισμό, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, ανερχόταν μόλις στο 18,4%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.