Ταξίδι στις λίμνες της Ελλάδας: Ειδυλλιακά τοπία για αξέχαστα χειμωνιάτικα ταξίδια

Χειμερινός τουρισμός δεν σημαίνει μόνο ορεινά, χιονισμένα θέρετρα και πίστες για σκι. Οι λίμνες της Ελλάδας, είτε φυσικές είτε τεχνητές, αποτελούν ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς για επισκέπτες τόσο εγχώριους όσο και από το εξωτερικό. Πανέμορφα, ατμοσφαιρικά τοπία, που αλλάζουν χρώματα και «βάφονται» είτε με τα καφετιά του φθινοπώρου, είτε με τα πιο ψυχρά του χειμώνα και, φυσικά, το κυρίαρχο υγρό στοιχείο: Το μπλε του νερού, που είτε «πρασινίζει» αντικατοπτρίζοντας τη φύση, είτε μοιάζει καθρέφτης του ουρανού, γαλανού ή γκρίζου, στις λίμνες της ηπειρωτικής Ελλάδας μπορούμε να ευχαριστηθούμε κάθε εποχή του χρόνου τη φύση και τις ομορφιές της.

Ας μην παραβλέπουμε άλλωστε πως μεταξύ των πιο σημαντικών λιμνών της Ελλάδας είναι η λίμνη των Ιωαννίνων και η λίμνη της Καστοριάς – δύο περιπτώσεις που συνδυάζουν τη φύση με τις αστικές διακοπές όλο τον χρόνο και ιδίως τον χειμώνα, όταν αναδεικνύεται η αυθεντική τους ομορφιά. Άλλες πάλι, όπως η Λίμνη Πλαστήρα ή η Λίμνη Κρεμαστών, διαθέτουν γύρω γύρω παραδοσιακά χτισμένα χωριά, που προσφέρουν εμπειρίες χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης στη φύση. Αντίστοιχα, οι Πρέσπες στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, η Βόλβη, η Βεγορίτιδα και η Κερκίνη στη Μακεδονία, αλλά ακόμα και η λίμνη Τσιβλού στην Πελοπόννησο, μπορούν να μας χαρίσουν αξέχαστες διακοπές όλη τη διάρκεια του έτους και – μάλιστα – ιδανικότερα τη χειμερινή περίοδο.

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

Είναι αλήθεια πως όσες λέξεις και να βάλουμε στη σειρά, δεν αρκούν για περιγράψουν το μοναδικό φυσικό κάλλος και την παραμυθένια ατμόσφαιρα που επικρατεί στη δημοφιλή λίμνη Πλαστήρα, το «κόσμημα» του θεσσαλικού κάμπου. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1959, έπειτα από προτροπή του στρατιωτικού και πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα και η οποία σήμερα συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνία της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν ζωντανό βιότοπο, στον οποίο κατοικούν σκίουροι, αρκούδες, ζαρκάδια, πάπιες, δρυοκολάπτες και νεροκότσυφες, ενώ παρουσιάζει μία «πλούσια» ποικιλία πανίδας. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν ανεπτυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, όπως το Νεοχώρι, η Φυλαχτή και τα Καλύβια Πεζούλας, τα οποία διαθέτουν ζεστά, φιλόξενα και γραφικά καταλύματα που παρέχουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.

Λίμνη Δόξα, Κορινθία

Στα καταπράσινα ορεινά της Κορινθίας βρίσκεται «κρυμμένη» ακόμα μια μαγευτική τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Είναι η λίμνη Δόξα ή λίμνη Φενεού, όπως είναι επίσης γνωστή και αποτελεί ένα μέρος «πλούσιου» φυσικού κάλους, ιδανικό για όσους δεν χορταίνουν να απολαμβάνουν φυσιολατρικές πεζοπορίες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η απέραντη πεδιάδα του Φενεού, τα ήρεμα γαλήνια νερά της λίμνης, οι χαμηλές βουνοκορφές που την περιβάλουν, τα πουλιά που προσγειώνονται στην περιοχή ψάχνοντας να βρουν ένα «καταφύγιο», συνθέτουν ένα εντυπωσιακό «αλπικό» σκηνικό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας. Στη μια άκρη της λίμνης Δόξα, τη δική του ξεχωριστή «πινελιά» στο τοπίο δίνει το παλιό εκκλησάκι του Άγιου Φανούριου, ένα «κόσμημα» αρχιτεκτονικής, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα και το οποίο ενώνεται με την όχθη της λίμνης, καθώς είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο.

Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

Η λίμνη Ορεστιάδα ή αλλιώς, η λίμνη Καστοριάς συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες τοποθεσίες του Δικτύου Natura 2000. Εκτός του ότι θεωρείται «στολίδι» για την περιοχή, σε συνδυασμό και με την παλιά πόλη της Καστοριάς, αποτελεί και καταφύγιο σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες σε όλη τη χώρα, όμως αυτό που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, είναι η ακατέργαστη, φυσική ομορφιάς της, η οποία προσφέρει μοναδικές εικόνες και μία πηγαία γαλήνη στους επισκέπτες της. Πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στη λίμνη Ορεστιάδα, μπορούμε να γνωρίσουμε και την περιοχή Δισπηλιό, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού από τη νεολιθική εποχή.

Λίμνη Παμβώτιδα, Γιάννενα

Αν θέλουμε να μετατρέψουμε το ταξίδι μας σε… ένα «ταξίδι στον χρόνο», τότε δεν υπάρχει καταλληλότερος προορισμός από τα Γιάννενα, εκεί όπου βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες και πιο όμορφες λίμνες της χώρας, η θρυλική λίμνη Παμβώτιδα. Η λίμνη Παμβώτιδα εφάπτεται ουσιαστικά με το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι, ενώ αποτελεί σημείο συνάντησης για επισκέπτες και ντόπιους, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν μία φυσιολατρική περιήγηση με τα πόδια, το ποδήλατο ή κάποιο μικρό πλεούμενο. Θεωρείται ένας «πλούσιος», ζωτνανός οικότοπος, διότι φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ είναι μία από τις δύο λίμνες που διαθέτει νησί το οποίο κατοικείται και μάλιστα διαθέτει το μουσείο του Αλή Πασά, εξαιρετικά εργαστήρια και μαγαζάκια αργυροχρυσοχοΐας και λαϊκής τέχνης και, φυσικά, εστιατόρια που προσφέρουν τα περίφημα βατραχοπόδαρα, μια τοπική λιχουδιά που πρέπει όλοι να δοκιμάσουμε!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.