Γιατί η Τουρκία έχτισε βάση στην Σομαλία;

Είναι ένα ερώτημα που μας το έκαναν αναγνώστες μας με αφορμή τα εγκαίνια της στρατιωτικής βάσης στο Moγκαντίσου στην Σομαλία.

Η βάση ανακοινώθηκε πως κόστισε 50 εκ. $. Τι πετυχαίνει η Τουρκία με αυτή την βάση ; Καταρχήν βάζει πόδι εκεί. Και δεν εννοούμε φυσικά κατάληψη. Αλλά ότι θα έχει μόνιμη και ισχυρή παρουσία. Στην βάση εκεί θα εκπαιδεύονται αξιωματικοί αφρικανικών κρατών. Αυτό φυσικά είναι κάτι που ποτέ δεν γίνεται τζάμπα. Κάτι θα κερδίζει η Τουρκία. Επίσης οι αξιωματικοί που θα εκπαιδευτούν αρχικά εκεί ενδεχομένως μετά θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους και στην Τουρκία. Γνωρίζεις ως Τουρκία στρατιωτικούς ηγέτες, σημερινούς και αυριανούς. Αποκτάς ως Τουρκία τις προσβάσεις για να τους πουλήσεις και τα όπλα σου. Είναι δεδομένο άλλωστε πως με αυτά θα τους εκπαιδεύσεις. Π.χ. εάν εκπαιδεύσεις κάποιους στο δικό σου τουρκικό άρμα μάχης, μετά δεν θα είναι και πιο εύκολο για να το προωθήσεις και στην χώρα του;

Η Τουρκία πλέον είναι σε άλλο επίπεδο ανεξαρτησίας. Δείχνει με κάθε τρόπο πως όταν πρόκειται για το συμφέρον της (ή τέλος πάντων αυτό που κρίνει ο Ερντογάν) θα κάνει αυτό που κρίνει χωρίς να ρωτά κανέναν. Ενδεικτικό είναι πως όταν εισέβαλλε στην Συρία δεν ήρθε σε διαβούλευση με κανέναν. Απλά τους ενημέρωσε.

Κάθε σύγκριση με εμάς είναι απλά εντελώς αδόκιμη. Εδώ εμείς ρωτάμε τους Ούννους για το πόσες γάζες θα αγοράσουμε στα νοσοκομεία…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.