ΑΥΤΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ μόλις μία ράβδο χρυσού στις θυρίδες της

Μία και μοναδική ράβδο χρυσού διαθέτει η κεντρική τράπεζα της Εσθονίας στις θυρίδες της αλλά δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σε οικονομικές συναλλαγές, αποκάλυψαν οι αρχές της χώρας, τονίζοντας ότι λειτουργεί περισσότερο ως μουσειακό κομμάτι.

Η εν λόγω ράβδος ζυγίζει 11 κιλά και η αξία της εκτιμάται σε περίπου 500.000 ευρώ, όπως είπε ο επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών αγορών της τράπεζας, Φάμπιο Φιλιπότσι στο Terevisioon. Η ράβδος έχει ηλικία 97 ετών και είναι τρία χρόνια νεότερη από την τράπεζα, η οποία την Παρασκευή γιόρτασε τα 100 χρόνια ύπαρξής της.

Το υπόλοιπο απόθεμα χρυσού της χώρας ανέρχεται σε 256 κιλά αλλά είναι φυλαγμένο σε ξένες τράπεζες και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Η Εσθονία είχε μεταφέρει από το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όλο τον χρυσό της εκτός χώρας προκειμένου να τον διατηρήσει ασφαλές.

Πούλησε το μεγαλύτερο μέρος τη δεκαετία του 1990 και επένδυσε τα χρήματα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα και μετοχές, σύμφωνα με τον Φιλιπότσι.

Το απόθεμα χρυσού της Εσθονίας είναι το δεύτερο μικρότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Το μικρότερο το έχει η Μάλτα με 90 κιλά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Trading Economics.

Πηγή: https://www.news247.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.