Το «φαινόμενο» Φειδίας και το μήνυμα των ψηφοφόρων

«Δεν είναι μόνο στην Κύπρο που γράφουμε ιστορία, είναι παγκοσμίως».

Αυτή ήταν η δήλωση του Φειδία Παναγιώτου, του 24χρονου youtuber – influencer που προκάλεσε το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο και εξελέγη ευρωβουλευτής στις κάλπες της 9ης Ιούνη. Και δεν εξελέγη απλά τελευταίος αλλά τρίτος, με τα ποσοστά του να φτάνουν το 19,3% και να κάνουν το ΑΚΕΛ, το κόμμα που ήρθε δεύτερο σε ποσοστά με 21,5% να νιώθει την ανάσα του πολύ κοντά. Ενώ δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση και από το πρώτο ΔΗΣΥ που κατέγραψε 24,8%.

Νικητής και στην Κύπρο ήταν για μία ακόμα φορά η αποχή, αφού η συμμετοχή έφτασε στο 50,5%.

Μεγάλοι απόντες από την κάλπη οι τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, αφού στις κάλπες πήγαν 5.676 πολίτες σε σύνολο 103.281 που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το φαινόμενο Φειδίας

Στην Κύπρο το φαινόμενο «Φειδίας» καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις κανείς ωστόσο δεν πίστευε ότι θα πάρει τελικά την τρίτη θέση. Και μάλιστα ποσοστό πάνω από το 19%

Και την επόμενη μέρα οι αναλυτές αναζητούν εάν η ψήφος στον influencer που παραδέχτηκε ότι δεν είχε ψηφίσει ποτέ πριν «σταυρώσει» τον εαυτό του και δεν έχει ιδέα από ΕΕ, ήταν μία καταδίκη του πολιτικού συστήματος, ή απαξίωση μέσω μίας επιλογής που θα μπορούσε να δείχνει και χλευασμό.

Δεν έχει πολιτικές θέσεις. Δεν έχει θέσει στόχους. Φέρεται σύμφωνα με όσους τον ξέρουν να είναι ένας «μιτσής» (σς πιτσιρικάς) που «γυρεύκει την προσοχή».

Δεν έχει σίγουρα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού υποψήφιου και σίγουρα για τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρο η συμμετοχή μίας τέτοιας προσωπικότητας στις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία.

Τι ψήφους πήρε

Το ερώτημα είναι αν ο Φειδίας εισέπραξε μόνο ψήφους δυσαρέσκειας ή δείχνει και την αλλαγή ταυτότητας των ψηφοφόρων.

Ψηφοφόροι που αναζητούν μία απολιτίκ έκφραση, λίγο πιο χαλαρή, ίσως λίγο περισσότερα «χαλαρά» στοιχεία.

Και τελικά που θα οδηγήσει αυτή η επιλογή.

Ειδικά σε μία χώρα που μισή είναι κατεχόμενη.

Για κάποιους ωστόσο ο Φειδίας θα δείξει την κατεύθυνση που θα επιλέξει και ενδεχομένως τις όποιες «εξαρτήσεις» του με τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο και τη στάση που θα κρατήσει σε σειρά ζητημάτων.

Παιδί του πολιτικού συστήματος

Όλοι πάντως στο νησί συμφωνούν ότι το «φαινόμενο» Φειδία τον γέννησε το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο, τον ανέδειξε το γεγονός ότι τα κόμματα δεν μπόρεσαν να ακούσουν και να ανταποκριθούν στις αγωνίες των πολιτών και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του.

Και σε κάθε περίπτωση αποτύπωσε με τον πλέον ηχηρό τρόπο την είσοδο της Κύπρου στη φάση της μεταπολιτικής, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Κάποιοι μάλιστα προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των πολιτικών επιχειρημάτων στην εξέλιξη των πραγμάτων, δίνει χώρο στην ακροδεξιά και μπορεί να γεννήσει δράκους που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν. Αφού το άχρωμο απολιτίκ μπορεί να περάσει πιο εύκολα στο «μαύρο» που θα επιδιώξει να εμφανιστεί η μία «φωνή λογικής» σε ένα κόσμο πιο χαλαρής ψήφου…

Με το ΕΛΑΜ, το πολιτικό παιδί της Χρυσής Αυγής, να μετρά ήδη μία σημαντική νίκη στην Κύπρο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή.

Φειδίας Παναγιώτου: Ποιος είναι ο Youtuber που έκανε την τεράστια έκπληξη στις Ευρωεκλογές στην Κύπρο!

Με 2.620.000 subscribers μόνο στο Youtube, ο Φειδίας Παναγιώτου αποφάσισε να κατέβει μόνος του στις Ευρωεκλογές στην Κύπρο κι έκανε την απόλυτη έκπληξη μιας και είναι 3η δύναμη! Ναι, καλά διαβάσατε, ο 24χρονος Youtuber είναι τρίτος στις εκτιμήσεις του exit poll! Ποιος είναι όμως ο Φειδίας Παναγιώτου;

Γιος παπά, χωρίς σπουδές και χωρίς ακαδημαϊκές περγαμηνές, κάνει καριέρα στο TikTok και το Youtube και τώρα βάζει «πλώρη» για Βρυξέλες.

«Το σημερινό γεγονός, κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανακί που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε»

Τον Απρίλιο ο Φειδίας υπέβαλε την υποψηφιότητά του μαζί με τον πατέρα του, έναν ιερέα, φορώντας κοστούμι και παπιγιόν. «Κάπου άκουσα ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή», δήλωσε με την ευκαιρία.


Ξεκαθάρισε από τη πρώτη στιγμή ότι δεν έχει ιδέα από πολιτική και δεν ξέρει τίποτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέσα σε λίγους μήνες θα ρωτήσει, θα διαβάσει και θα μάθει.

Η πρώτη αντίδραση του Φειδία Παναγιώτου

Ο Youtuber, στο πρώτο βίντεο που δημοσίευσε στα social media, σημειώνει πως η μάχη έχει κερδηθεί, ενώ κάνει τη δική του δημοσκόπηση για τον χώρο που θα διοργανώσει πάρτι για τα επινίκεια.

«Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται κάποιος ανεξάρτητος χωρίς να έχει πίσω του τη παραμικρή σχέση με κάποιο κόμμα, αλλά έχοντας σαν μόνο του όπλο τα social media και τίποτα άλλο», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος μετά τα exit polls ο ανεξάρτητος υποψήφιος ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου.

Ο Φειδίας Παναγιώτου με τον πατέρα του

Όπως τόνισε στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση των exit polls, σήμερα είναι ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον κόσμο όλο.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι ήταν μαζί του στο ίδιο στούντιο, επεσήμανε πως, «το σημερινό γεγονός, κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανακί που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα».

Ο Ίλον Μασκ, η Lamborghini και η επέλαση διαδίκτυο

Ο Φειδίας Παναγιώτου αριθμεί περίπου 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube από τότε που άρχισε να δημοσιεύει το 2019. Επίσης, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι προσπαθώντας να ταξιδέψει σε όλη την Ινδία και την Ιαπωνία χωρίς να πληρώσει, ζητώντας μετρητά.

Ο νεαρός Κύπριος είναι ο ίδιος άνθρωπος που κοιμόταν σε sleeping bag για τρεις μήνες έξω από τα γραφεία της «SpaceX», μέχρι να καταφέρει να αγκαλιάσει τον Ίλον Μάσκ.

 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος πρόσφατα, κέρδισε μία Lamborghini από τον διάσημο Youtuber Mr Beast, αφού με πείσμα δέχτηκε την πρόκληση να κρατάει για παραπάνω από 70 ώρες μέρος του super sport αυτοκινήτου, το οποίο τελικά πούλησε για 240.000 δολάρια.

Φειδίας Παναγιώτου: Ποιος είναι ο Youtuber που έκανε την τεράστια έκπληξη στις Ευρωεκλογές στην Κύπρο!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.