Πώς θα εξελιχθεί το παζάρι για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη φαρέτρα τους, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν ήδη από τη Δευτέρα (10 Ιουνίου) τις άτυπες διαβουλεύσεις για το πώς θα μοιραστούν οι τέσσερις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση του τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα:
Πριν αποχωρήσει από τη θέση του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρέπει να κατευθύνει τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για να σχηματίσουν την επόμενη ηγετική ομάδα που περιλαμβάνει τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ (κορυφαίου διπλωμάτη).
«Δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει ότι δεν θα είναι εύκολο», δήλωσε ο Michel στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την κορυφαία θέση της ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε ήδη να πραγματοποιεί τις πρώτες άτυπες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για να βολιδοσκοπήσει το τοπίο σε όλες τις πρωτεύουσες.
Σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές της Κυριακής και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια κομματική-πολιτική, γεωγραφική και ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στους υποψηφίους για την κορυφαία θέση.

Οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των τριών κομμάτων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στις ευρωπαϊκές εκλογές, τα οποία είναι το κεντροδεξιό ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι.
Ωστόσο, η άνοδος της ακροδεξιάς ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα.
Θα ήταν «καθήκον των ηγετών της ΕΕ να έχουν μια απόφαση μέχρι το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο Michel, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επιλογή όταν συγκληθεί τον Ιούλιο.

Μια εβδομάδα συνόδου κορυφής

Πριν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρωθούν για δείπνο στις 17 Ιουνίου σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, θα έχουν πολλές ευκαιρίες να χαρτογραφήσουν ανεπίσημα το κλίμα μεταξύ των ομολόγων τους.
Ένας πρώτος σταθμός θα είναι η σύνοδος κορυφής Β9 στη Λετονία την Τρίτη (11 Ιουνίου), όπου οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας θα συναντηθούν κυρίως για συνομιλίες σχετικά με την ασφάλεια της ανατολικής πλευράς, αλλά αναμένεται ότι θα θίξουν ανεπίσημα και το ζήτημα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.
Το μεγάλο σόου της εβδομάδας αναμένεται για τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία μέσα στην εβδομάδα, όπου ο Μισέλ θα έχει την πρώτη ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις τρεις μεγάλες χώρες ης ΕΕ – της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη υποστηρίξει την εν ενεργεία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ενώ άλλοι την κρατούν τις επιφυλάξεις τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο καταλυτικός παράγοντας για την επιλογή της von der Leyen το 2019, λέγεται ότι θέλει να δει αντιδράσεις για τον Ιταλό τεχνοκράτη Draghi στη θέση αυτή.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και οι Σοσιαλδημοκράτες του, από την άλλη, έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα μια δεύτερη θητεία της Von der Leyen, αν συνεχίσει να φλερτάρει με την ακροδεξιά και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Georgia Meloni.
Η ίδια η Meloni, εν τω μεταξύ, δεν έχει αποκαλύψει τα χαρτιά της.
«Το να βρίσκονται και οι τρεις τους σε ένα δωμάτιο τόσο νωρίς θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση των συζητήσεων μετά και να συζητηθούν κάποιες από τις κόκκινες γραμμές μεταξύ Παρισιού, Βερολίνου και Ρώμης», δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τα σχέδια.
Το Σαββατοκύριακο επίσης, μια ομάδα ηγετών της ΕΕ πιθανότατα θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στο παρασκήνιο της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία στην Ελβετία.

Δείπνο για την κορυφαία θέση

Το ανεπίσημο δείπνο στις 17 Ιουνίου θα είναι η πρώτη επίσημη ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες των 27 να συζητήσουν τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και τις συνέπειες που πρέπει να εξαχθούν για την επόμενη ηγεσία.
Θα προετοιμάσει επίσης το σκηνικό για την επίσημη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου, η οποία σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να παράγει μια απόφαση επί του θέματος.
Το όνομα του υποψήφιου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τις 11 Ιουλίου, ώστε να εγκριθεί στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του στις 16-18 Ιουλίου.
Οι συνομιλίες της ερχόμενης Δευτέρας πρόκειται να είναι μια ανεπίσημη, πολιτική συζήτηση, υπό την καθοδήγηση του Michel, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.
Πριν από το δείπνο, οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν εσωτερικές συναντήσεις με τις κομματικές τους οικογένειες στο Ευρωκοινοβούλιο για να συζητήσουν τη στρατηγική τους για την κορυφαία θέση εργασίας.
«Αν θέλεις να σκοτώσεις έναν υποψήφιο, τον ανακοινώνεις εκ των προτέρων – αν τον ονομάσεις, τον καίς», δήλωσε ένας βετεράνος της διαδικασίας διορισμού στο Euractiv.
«Υπό αυτή την έννοια, μην περιμένετε ονόματα να επικυρωθούν στο άτυπο δείπνο ή τις επόμενες ημέρες, αλλά [θα είναι] μόνο πολύ, πολύ πιο κοντά στην πραγματική σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την κορυφαία θέση εργασίας αργότερα αυτό το μήνα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.