Αυστριακός ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Έχουμε δικαιολογημένες αμφιβολίες για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας  Αλεξάντερ  Σάλενμπεργκ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση στο υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας  Αλεξάντερ  Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι ο 6ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία και ότι θέλουν να  αναπτύξουν τη συνεργασία περαιτέρω.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εδώ. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και η Αυστρία έχουν μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία.» «Θέλουμε να συνεργαστούμε», είπε.

 Αναφερόμενος στην προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, έχουμε κάποιες εύλογες αμφιβολίες για την πλήρη ένταξη».

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος όσον αφορά τους μετανάστες και χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Σάλενμπεργκ είπε:

«Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια, και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολύ ευρεία κλίμακα. Φυσικά, όταν κοιτάξουμε γύρω από την Τουρκία αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι βρίσκεται σε ένα δαχτυλίδι πυρός. Υπάρχουν όλες αυτές οι εστίες κρίσεων , είτε στην ανατολική είτε στην παράκτια περιοχή της Τουρκίας έχει πολύ σημαντικό ρόλο και ευθύνη από αυτή την άποψη.

 «Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει και να θυμάται ότι η επιρροή της είναι πολύ σημαντική στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και στη Μέση Ανατολή».

Ο Σάλενμπεργκ  δήλωσε ότι δεν συμφωνεί η Αυστρία πάντα με την Τουρκία, αλλά συμφώνησαν για το αποτέλεσμα.

Σχετικά με το Παλαιστινιακό, ο Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι θέλουν λύση δύο κρατών και ότι η χώρα του επιδιώκει αυτή τη λύση εδώ και δεκαετίες.

Ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, περιέγραψε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «συστηματική δολοφονία χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων από το Ισραήλ, όχι μόνο για μία ημέρα αλλά για επτά μήνες, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόπειρα γενοκτονίας, μια πράξη γενοκτονίας».

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όπως ήταν λάθος να σκοτώνονται αθώοι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο παρελθόν, είναι εξίσου λάθος να σκοτώνονται αθώα παιδιά και μητέρες Παλαιστίνιων με μεγάλες βόμβες ενώ κοιμούνται στα κρεβάτια τους τη νύχτα», σύμφωνα με την t24.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.