Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, πάνω από 2.000 οι συλλήψεις

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία, όπου οι αρχές επενέβησαν  δυναμικά για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, εν μέσω πολωμένων συζητήσεων σχετικά με το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, τα όρια της ελευθερίας του λόγου και τις κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Αλλά ενώ οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις με την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στο Portland State και στο UCLA έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται επίσης σε πανεπιστήμια σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Και παρόλο που τα αιτήματα των διαδηλωτών διαφέρουν σε κάθε πανεπιστήμιο, η πλειοψηφία των διαδηλώσεων έχει ζητήσει από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αποεπενδύσουν από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Στην Αυστραλία

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων σε τουλάχιστον επτά πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για αντίπαλους καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε απόσταση περίπου 100 μέτρων ο ένας από τον άλλο. Ο  ένας είναι με υποστηρικτές των Παλαιστινίων,  ενώ ο άλλος μικρότερος, σε μέγεθος έχει μια ραηλινή σημαία, μεταξύ άλλων, κρεμασμένη ανάμεσα σε δέντρα.

Στήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα και τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στις ΗΠΑ, αλλά ορισμένες εβραϊκές ομάδες λένε ότι προκαλούν περιττή ένταση στην πανεπιστημιούπολη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αυστραλίας τις αποκάλεσε “ρατσιστικές” και “αντισημιτικές”.

Οι Φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης θέλουν το πανεπιστήμιο να αποκαλύψει όλους τους δεσμούς με ισραηλινές εταιρείες και πανεπιστήμια και να διακόψει τους δεσμούς με εταιρείες όπλων.

Στην Βρετανία

Διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια σε όλη την Βρετανία, από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, Σε ορισμένα πανεπιστήμια φοιτητές  έχουν στήσει καταυλισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ένας μικρός φιλοπαλαιστινιακός καταυλισμός στήθηκε σε γκαζόν μπροστά από τα κτίρια του κολεγίου. Στον λογαριασμό X «Newcastle Apartheid Off Campus» αναρτήθηκαν εικόνες από τον καταυλισμό, στις οποίες φαίνονται περίπου δώδεκα σκηνές στο γκαζόν, μερικές από τις οποίες είναι στολισμένες με παλαιστινιακές σημαίες.
Η ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως “συνασπισμός υπό την ηγεσία των φοιτητών που αγωνίζεται για τον τερματισμό της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Newcastle με αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν το Ισραήλ”.

Φοιτητές στις αγγλικές πόλεις Λιντς, Μπρίστολ και Γουόργουικ έχουν επίσης στήσει σκηνές έξω από τα πανεπιστημιακά τους κτίρια για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις της Βρετανίας έχουν δεχθεί επικρίσεις από ορισμένες εβραϊκές φοιτητικές ομάδες, εν μέσω εκκλήσεων προς τα πανεπιστήμια να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους το καθήκον τους να φροντίζουν τους Εβραίους φοιτητές.

Στην Γαλλία

Στο Παρίσι, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο Sciences Po (Σχολή Πολιτικών Επιστημών) και στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στα τέλη Απριλίου.

Η γαλλική αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές από τη Σορβόννη -ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας- στις 29 Απριλίου. Σήμερα, Παρασκευή (3/5) τα CRS (τα γαλλικά MAT) εκκένωσαν την κεντρική αίθουσα του Sciences Po, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «ντροπή!» και «ελεύθερη Παλαιστίνη!», αν και κατά τα άλλα η απομάκρυνση φάνηκε να γίνεται ήρεμα.

Δεκάδες φοιτητές είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο πανεπιστήμιο την προηγούμενη ημέρα, προκαλώντας το κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης, δήλωσε εκπρόσωπος του Sciences Po. Ένας διαδηλωτής είπε ότι  ένας φοιτητής είχε ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση του πανεπιστημίου στους «φοιτητές που επιθυμούν να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη». Βίντεο του CNN έδειχνε φοιτητές να κρατούν πλακάτ που ζητούσαν τον τερματισμό της «γενοκτονίας» στη Γάζα, καθώς και μποϊκοτάζ των ισραηλινών πανεπιστημίων.

Στην Ινδία

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο διάσημο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) στο Νέο Δελχί, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στο Κολούμπια.  Οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με την αναμενόμενη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ινδία Έρικ Γκαρσέτι στην πανεπιστημιούπολη, η οποία αναβλήθηκε.

“Οι χώροι του JNU δεν πρέπει να παρέχουν βήμα σε διοικήσεις και προσωπικό που εκπροσωπούν έθνη που είναι συνένοχα στην τρομοκρατία και τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ”, ανέφερε ανακοίνωση της φοιτητικής ένωσης του JNU στις 29 Απριλίου. Η ένωση εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές στο Κολούμπια.

Το JNU, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ινδίας, έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αρκετών κινημάτων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων του 2019 κατά ενός αμφιλεγόμενου νόμου που, σύμφωνα με τους επικριτές του, κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων.

Δύο φοιτητικά πολιτικά κόμματα στο Πανεπιστήμιο Jamia Milia Islamia στο Νέο Δελχί εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές.

Στον Καναδά

Οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σαρώσει τα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον Καναδά. Στο Πανεπιστήμιο McGill στο κέντρο του Μόντρεαλ, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έχουν στήσει καταυλισμό στο μπροστινό γκαζόν.

Όπως και οι ομόλογοι τους στις ΗΠΑ, οι φοιτητές απαιτούν από το κολέγιο να αποεπενδύσει από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.  Το πανεπιστήμιο προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας αφού ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φοιτητών δεν κατέληξε σε λύση.

Στις 2 Μαΐου, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κεμπέκ απέρριψε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που θα ανάγκαζε τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν επίσης στήσει καταυλισμούς στην πανεπιστημιούπολη του Τορόντο στο κέντρο της πόλης και στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Στον Λίβανο

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις του Λιβάνου στα τέλη Απριλίου, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και απαιτώντας από τα πανεπιστήμιά τους να μποϊκοτάρουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στην πρωτεύουσα, εικόνες έδειχναν φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού να διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα έξω από τις πύλες του. Ορισμένοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι εμπνεύστηκαν από τις διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

“Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχουμε ξεχάσει την παλαιστινιακή υπόθεση και ότι η νέα γενιά -που είναι ενήμερη και καλλιεργημένη- εξακολουθεί να είναι με την παλαιστινιακή υπόθεση”, δήλωσε ο Ali al-Muslem, 19 ετών, στο Reuters.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.