Ισραήλ: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας στην Χαμάς για να δεχτεί την πρόταση εκεχειρίας

Το Ισραήλ έχει δώσει στη Χαμάς προθεσμία μιας εβδομάδας για να συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν την Παρασκευή Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, καθώς η μαχητική οργάνωση καθυστερεί, περιμένοντας  και πιέζοντας για καλύτερους όρους που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή της.

Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να απαντήσει επί της πρότασης. Αλλά ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει απαντήσει, είπαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την WSJ. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν  ότι η Χαμάς επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι η εκεχειρία θα γίνει σεβαστή από το Ισραήλ

Η Χαμάς εξέφρασε την ανησυχία της ότι η τελευταία πρόταση είναι ακόμη πολύ ασαφής και δίνει στο Ισραήλ περιθώριο να ξαναρχίσουν οι μάχες.

Ο Μπερνς στο Κάιρο

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς έφθασε σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συναντήσεις που θα εστιάσουν στη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με μια πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και άλλες τρεις πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτευχθεί μια συμφωνία για εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση

Η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, την ώρα που έπειτα από σχεδόν επτά μήνες πολέμου, η μικρή παλαιστινιακή περιοχή έχει υποστεί καταστροφές «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Καθώς οι χώρες που μεσολαβούν —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για νέους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ισραηλινού ομήρου στη Γάζα, του Ντρορ Ορ, κατοίκου του κιμπούτς Μπεερί, δυο από τα παιδιά του οποίου, που είχαν επίσης απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς, απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν είχε συμφωνηθεί ανακωχή μιας εβδομάδας.

Εκείνη η κατάπαυση του πυρός είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 105 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 80 ισραηλινών υπηκόων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Έκτοτε όμως, οι πολλές προσπάθειες των μεσολαβητών παρέμειναν άκαρπες.

Το βλέπουν θετικά

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είπε πως  μελετάται με «θετικό πνεύμα» η ισραηλινή προσφορά κατάπαυσης του πυρός για 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμάλ.

Στην ίδια συνδιάλεξη ο κ. Χανίγια «επιβεβαίωσε» ότι αντιπροσωπεία του κινήματος θα μεταβεί «σύντομα» στο Κάιρο για να ολοκληρωθούν οι πρόσφατες συνομιλίες ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας που θα «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού μας» και θα «τερματίσει την επίθεση» που υφίσταται.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, κινήματος που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στον οποίο επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να «καταλήξουμε σε συμφωνία».

Οι δηλώσεις του έρχονται σε διαμετρική αντίθεση στελέχους του κινήματος την προηγουμένη: έκανε λόγο για «αρνητική» θέση της Χαμάς έναντι της πρότασης. Η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένει στους όρους που έθεσε, πάνω απ’ όλα να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.