Η Τουρκία γίνεται ο μεγαλύτερος πωλητής βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ: Συμφωνία παραγωγής του 30% των πυρομαχικών

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφές με την Άγκυρα για αύξηση των αγορών εκρηκτικών από την Τουρκία, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας και για ακόμα μια φορά φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά κερδίζει και πάλι από τις ΗΠΑ παρά τις όσες τριβές έδειξαν να έχουν.

Για την Ελλάδα μένουν οι φιλοφρονήσεις του “σταθερού συμμάχου”.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, οι τουρκικές προμήθειες TNT και νιτρογουανιδίνης είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των επαφών, εξετάζεται έως και τριπλασιασμός των αγορών.

Με αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία θα γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής εκρηκτικών βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ από φέτος.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, με τον πόλεμο της Ουκρανίας να έχει συμπληρώσει ήδη το δεύτερο έτος, τα αποθέματα των χωρών δυτικού συμμαχικού μπλοκ εξαντλούνται με τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επηρεάζοντας και τις δικές τους επιχειρησιακές ικανότητες.

Για τον λόγο αυτό πιέζουν ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή από τη βιομηχανία όπλων, η οποία από την πλευρά της ζητάει εγγυήσεις για τις παραγγελίες. Επιπλέον η απότομη αύξηση της ζήτησης έχει επιβαρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, ιδιαίτερα υλικών όπως το TNT.

Η διαφαινόμενη συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία επιβεβαιώνει και τη στροφή στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είχαν κλονιστεί εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 από την Άγκυρα και τη στήριξη από τις ΗΠΑ των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες και τους συνδέει με το PKK.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες αν και έχουν χαρακτηριστεί ως ένας «δύσκολος γάμος», αναγνωρίζονται τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από την Άγκυρα ως ιδιαίτερα σημαντικές.

Ως κίνηση «καλής θέλησης» η Τουρκία ενέκρινε τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F16 στην Άγκυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg, ΗΠΑ και Τουρκία προχωρούν και στη συμφωνία για την παραγωγή πυρομαχικών και συγκεκριμένα βλημάτων πυροβολικού.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τη σύναψη σύμβασης με την General Dynamics για την κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων βλημάτων 155 mm στο Τέξας, μεταξύ άλλων με Τούρκους υπεργολάβους. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Με βάση τη νέα – επικείμενη – συμφωνία, η τουρκική εταιρεία όπλων Repkon θα παραγάγει το 30% όλων των βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών κατασκευής ΗΠΑ έως το 2025, ανέφεραν οι πηγές. Επιπλέον, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αγόρασε 116.000 φυσίγγια από την τουρκική Arca Defense, ενώ αναμένονται και άλλες αγορές.

Η συνεργασία με τους συμμάχους «είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης», δήλωσε το Πεντάγωνο για τη συνεργασία με την Τουρκία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.