Η Υπερδνειστερία ζητά την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία – Άγνωστο τι μπορεί να σημαίνει

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, η Υπερδνειστερία θα πραγματοποιήσει το συνέδριο των βουλευτών της «Υπερδνειστεριακής Μολδαβικής Δημοκρατίας (PMR)» με κύριο ζήτημα να γίνει αποδεκτό το να σταλθεί αίτημα στην Μόσχα για ένταξη της περιοχής στην ρωσική ομοσπονδία.

Μια κίνηση βέβαια που κανείς δεν ξέρει πως θα εκληφθεί από την ρωσική κυβέρνηση εν μέσω ακόμα της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Αναλυτές από την μία αναφέρουν ότι μια ένταξη της επαρχίας που δεν έχει σύνορα με την υπόλοιπη Ρωσία και χωρίς να ελέγχεται η Οδησσός ουσιαστικά θα δώσει μια εύκολη νίκη στο Κίεβο που με μια επίθεση θα μπορούσε να την καταλάβει καθώς εκτός ότι θα διευκόλυνε το αίτημα του Ζελένσκι για επιπλέον χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, αλλά και θα οδηγούσε στην κατάληψη των τεραστίων αποθηκών πυρομαχικών που διατηρεί η ρωσική βάση.

Από την άλλη η ρωσική πλευρά πολλές φορές έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει πολλά και μπορεί να έχει άλλον σχεδιασμό.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η Υπερδνειστερία θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να τη «δεχτεί» στη Ρωσία, δηλαδή να την ενσωματώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας Βαντίμ Κρανσοσέλσκι τόνισε ότι το συνέδριο αρχίζει λόγω «πιέσεων από τη Μολδαβία».

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Γενάντι Τσόρμπα ισχυρίζεται ότι ο Krasnoselsky έλαβε σχετική εντολή από τη Ρωσία, όπως γράφει ο ιστότοπος Nexta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου ο Β.Πούτιν αναμένεται να μιλήσει στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.