Η Άγκυρα εχει στο στόχαστρο 40 αναβαθμισμένα αεροσκάφη Eurofighter

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ σε πρόσφατη συνεντευξη του, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Για την προμήθεια από τις ΗΠΑ των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σχολίασε:

«Παρακολουθούμε την διαδικασία, έχουμε ζητήσει 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ. Οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας ότι αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία για την λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατόν.

Χθες, ο πρόεδρός μας είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι “ετοιμάζομαι να το φέρω στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατόν”.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον. Ελπίζω να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Για τα Eurofighter

Η Άγκυρα επιδιώκει την αγορά 40 αναβαθμισμένα αεροσκάφη Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην δεύτερη. Ο Γκιουλέρ δήλωσε σχετικά:

«Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μάς παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη. Όσον αφορά στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις, σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας»

Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε, βεβαίως, στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να παραιτηθούν «από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Γαλάζια και την Πατρίδα των Αιθέρων μας ούτε από τη συμβολή τους στην διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας».

«Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο στην εξέλιξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα και μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην λύση και την ειλικρινή και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Η συνάντηση της 13ης Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα» σχολίασε ο Γκιουλέρ.

«Και στις 7 Δεκεμβρίου έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους των δύο χωρών υπό την ηγεσία του προέδρου μας στο πλαίσιο της 5ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στις συνομιλίες μας ήρθαν στο προσκήνιο τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης ανοικτών των διαύλων του διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος συμμαχίας» πρόσθεσε.

Τέλος, για το Κυπριακό ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.