Τουρκικά ΜΜΕ: Διεθνής νηοπομπή με 1.000 σκάφη από Τουρκία με κατεύθυνση την Γάζα – Ενδιάμεση στάση στην Κύπρο

Διεθνής νηοπομπή αποτελούμενη από περίπου 1.000 σκάφη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, από την Τουρκία με κατεύθυνση την Γάζα και αναφερόμενη ενδιάμεση στάση στην Κύπρο, σε μία προσπάθεια οι διοργανωτές της διαδήλωσης να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο, στο Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου με την Χαμάς, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ως διοργανωτής εμφανίζεται ο Volkan Okçu. Ο λογαριασμός του στο Twitter έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Πιο πρόσφατα ο Okçu είχε καταγγείλει στο Χ ότι έχει «στοχοποιηθεί» από το Ισραήλ, έπειτα από σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής δημοσίευμα στους Times of Israel. Δηλώνει δε μη-αρχηγός της πρωτοβουλίας, για την οποία υπογραμμίζει επίσης ότι έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα -δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη ΜΚΟ- και ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και «αντι-σιωνιστών Εβραίων».

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Volkan Okçu, δηλώνει: «Τους αποχαιρέτησα όλους. Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες».

Μιλώντας στην εφημερίδα Türkiye, ο Okçu δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία, με τους Ισπανούς στη δεύτερη θέση. «Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί».

Φόβοι για νέο Mavi Marmara

Όπως επισημαίνει το sigmalive.com, ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι η θαλάσσια νηοπομπή πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο (ο χάρτης δείχνει να περνά από Πάφο, δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θα ελλιμενιστούν στα κατεχόμενα) πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

Ο Okçu είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης θα ήταν να προκληθεί μια διαταραχή στο θαλάσσιο εμπόριο, σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια εβδομάδα ή ακόμη και έως και 10 ημέρες.

Παρόμοια πρωτοβουλία το 2010, που πέρασε στην ιστορία ως επεισόδιο του «Mavi Marmara», είχε αιματηρή κατάληξη και ρίχνει μέχρι σήμερα τη σκιά της στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Το πλοίο «Mavi Marmara» που ναυλώθηκε από την ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας» αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Το πλοίο ξεκίνησε από την Τουρκία με περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και να τραυματιστούν 60 άτομα, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς φαίνεται να μην έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», είπε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών». Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στον στολίσκο και ότι οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι όσοι συμμετέχουν θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, «ούτε καν μαχαίρι τσέπης», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει.

«Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπορούν μόνο να μας ψάξουν», είπε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνείς ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010.

«[Το Ισραήλ] θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε τρελής ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου», ανέφερε.

Το περιστατικό με το Mavi Marmara έχει ιδιαίτερη σημασία για την Χαμάς, ως σύμβολο της διεθνούς υποστήριξης για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Ένα μνημείο που ανεγέρθηκε στο λιμάνι της Γάζας, κατεδαφίστηκε από τον IDF την Πέμπτη.

Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Θεόδωρος Γκότσης μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» ανέφερε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται, παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.