Δυνατή Ελλάδα

Το Ισραήλ θέλει πόλεμο και μια «αποφασιστική νίκη» γιατί κινδυνεύει το μέλλον του

Η προσομοίωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου που συνδέεται με την πτώση της Μέσης Ανατολής – Κάτι έχει αλλάξει στο ισραηλινό στρατιωτικό δόγμα… και το National Security 2030 ή Εθνική Ασφάλεια 2030
Χορεύουμε στον κρατήρα ενός ηφαιστείου.
Το Ισραήλ αποφάσισε: θα επιτεθεί στη Γάζα από αέρος, από ξηρά και από θάλασσα.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ εκθέτει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μια μακρά και σκληρή σύγκρουση, οι τελικές γεωπολιτικές συνέπειες της οποίας είναι εντελώς απρόβλεπτες. Διακυβεύεται, ωστόσο, όχι μόνο η επιβίωση της Παλαιστίνης (αν υπήρξε ποτέ), αλλά και του Ισραήλ.

Η πίεση που ασκεί στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή, με την Αίγυπτο και την Ιορδανία να φοβούνται για την εσωτερική τους σταθερότητα. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από την πείνα λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων τροφίμων, λέει εκπρόσωπος της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας.
Ένα τεράστιο κύμα προσφύγων από την Παλαιστίνη θα μπορούσε να προκαλέσει την πολιτική και κοινωνική χρεοκοπία των δύο κρατικών οντοτήτων.

 

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El Sisi και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Abdallah II αποφάσισαν να πάρουν κοινή στάση ενάντια στις κινήσεις του Ισραήλ, καταδικάζοντας αυτό που ορίζεται ως «συλλογική τιμωρία στην πολιορκία ή τον εκτοπισμό» των Παλαιστινίων.

Οι δύο ηγέτες προειδοποιούν ότι η παράταση του πολέμου στη Γάζα κινδυνεύει να παρασύρει την περιοχή σε «καταστροφή» και απευθύνουν νέα έκκληση για άμεση διακοπή του πολέμου, προστασία αμάχων, άρση της πολιορκίας και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah El Sisi διευκρίνισε επίσης ότι «η ιδέα της εκτόπισης των Παλαιστινίων στο Σινά σημαίνει να σύρει την Αίγυπτο σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Σίγουρα το Ισραήλ κατανοεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κατηχήθηκαν από τη Hamas, και επομένως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα ανατινάξουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, παρεμπιπτόντως, καθώς και στην Ιορδανία.
Το στρατιωτικό καθεστώς στην Αίγυπτο είναι ασταθές, ειδικά στο πλαίσιο των οικονομικών και επισιτιστικών προβλημάτων.
Είτε θα τρέξουν προς την Ευρώπη με το πρόσχημα των προσφύγων, δεκάδων εκατομμυρίων, είτε αν κερδίσει μια ριζοσπαστική ιδεολογία υπό την ηγεσία ενός ισχυρού ηγέτη, τότε θα σπεύσουν να σαρώσουν το κράτος του Ισραήλ.

Γιατί τώρα το Ισραήλ ρισκάρει τα πάντα;

Γιατί το Ισραήλ αποφάσισε να παίξει τα πάντα και να το κάνει τώρα;
Γιατί τώρα;
Πέρα από λόγους εθνικής ασφάλειας (αιφνιδιάστηκαν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών;
Υποτίμησαν τις ειδοποιήσεις;
Έκλεισαν τα μάτια επειδή ήταν απαραίτητο να ανοίξουν οι εχθροπραξίες τώρα;

Η εσωτερική αναταραχή και ο διχασμός στο Ισραήλ

Το Ισραήλ, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναταραχή για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που επιθυμεί ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος επιδιώκει να μειώσει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της εκτελεστικής εξουσίας και της Κνεσέτ, του κοινοβουλίου του Ισραήλ.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες όχι μόνο η κοινωνία των πολιτών, αλλά και μεγάλοι τομείς του μηχανισμού ασφαλείας.
Σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση, ο Benjamin Netanyahu έχει παραχωρήσει χώρο και εξουσία στις πιο εξτρεμιστικές ψυχές της εκτελεστικής εξουσίας, όπως ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir.
Η ιδέα ότι η Hamas άδραξε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη μια στιγμή ιδιαίτερης αδυναμίας και διχασμού εντός του εβραϊκού κράτους για να επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια συγκεκριμένη επιθυμία εκ μέρους του Ισραήλ να ξεκινήσει από καιρό προγραμματισμένα στρατιωτικά και επεκτατικά έργα.
Επειδή η πρόσφατη ιστορία των στρατηγικών από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μας λέει επίσης αυτό.
Στο Ισραήλ τα πάντα σχεδιάζονταν σχολαστικά.
Από το επιχειρησιακό εγχειρίδιο του IDF γνωρίζαμε πάντα ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν: κράτη – μακριά (Ιράν) και κοντά (Λίβανος), αποτυχημένα ή διαλυμένα (Συρία) ημικρατικές οργανώσεις (Hamas και Hezbollah) ή τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς σύνδεση με ένα συγκεκριμένο κράτος ή κοινότητα (Παγκόσμια Jihad, Παλαιστινιακή Παγκόσμια Jihad, Ισλαμικό Κράτος ISIS).

Κάτι έχει αλλάξει στο ισραηλινό στρατιωτικό δόγμα… και το National Security 2030 ή Εθνική Ασφάλεια 2030

Όμως κάτι έχει αλλάξει στο ισραηλινό στρατιωτικό δόγμα.
Για τουλάχιστον τρία χρόνια, ο Ισραηλινός στρατός ήταν έτοιμος να συντηρήσει μια μάχη «δαχτυλιδιού της φωτιάς», δηλαδή έναν οριστικό πόλεμο, ένα είδος All-in, στο οποίο η χώρα βρίσκεται περικυκλωμένη από περιφερειακές δυνάμεις.
Υπάρχουν κάποια εσωτερικά έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης και στρατού που λένε ακριβώς αυτό.
Το 2018, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu παρουσιάζει την έκθεση National Security 2030 ή Εθνικής Ασφάλειας 2030.
Αυτό το έγγραφο «υποθέτει ότι το αμυντικό κατεστημένο προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το Ιράν το έτος 2030.
Σε μια κατάσταση όπου το Ιράν δεν είχε αποκτήσει πυρηνική ικανότητα και αν υποθέσουμε ότι ένα καθεστώς παρόμοιο με το σημερινό εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, η αντιμετώπιση του Ιράν το 2030 θα είναι πιθανώς παρόμοια με την αντιμετώπιση του Ιράν σήμερα.
Ωστόσο, το έργο της αντιμετώπισης του Ιράν θα είναι ριζικά διαφορετικό αν υποθέσουμε ότι το Ιράν διαθέτει πυρηνική ικανότητα.
Σε αυτή την περίπτωση, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα αλλάξει και είναι πιθανό το Ιράν υπό την πυρηνική ομπρέλα να τολμήσει να αναπτύξει χερσαία τμήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων στοιχείων, στο Ιράκ και τη Συρία.
Στο πρώτο σενάριο, το Ισραήλ θα πρέπει να ενισχύσει πρωτίστως την αεροπορία του, ενώ στο δεύτερο σενάριο – ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα και σημαντική κρατική χερσαία απειλή.
Σε ένα άλλο παράδειγμα, εάν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταλάβουν και πάλι την εξουσία στην Αίγυπτο, η νέα κατάσταση θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη των χερσαίων στοιχείων του IDF και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κρατών».

Διαβάζοντας το σχέδιο, Εθνική Ασφάλεια 2030, καταλαβαίνει κανείς πώς η πραγματική ανησυχία του Ισραήλ είναι «σενάρια όπως ένα πυρηνικό Ιράν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα που θα καταλάβει ξανά την εξουσία στην Αίγυπτο ή η διάλυση του χασεμιτικού καθεστώτος στην Ιορδανία δεν είναι σενάρια μηδενικής πιθανότητας».
Η Παλαιστίνη δεν αντιπροσωπεύει, για το σχέδιο 2030, έναν «στρατηγικό» κίνδυνο: «ενώ μια τρίτη Ιντιφάντα και η παλαιστινιακή τρομοκρατία δεν απειλούν στρατηγικά το Ισραήλ, οι γεωπολιτικές αλλαγές που δεν ελέγχει το Ισραήλ θα έχουν αποφασιστική επίδραση στην ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει απειλές.

Το National Security 2030 ή Εθνική Ασφάλεια 2030 είναι απλώς ένα πολιτικό πρόγραμμα.
Αλλά αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον στρατό.
Μιλάμε για την υιοθέτηση ενός τετραετούς σχεδίου που ονομάζεται «Momentum» (Tnufa στα εβραϊκά), που ξεκίνησε αρχικά για την περίοδο 2020 με 2024.
Συνήθως, τα τετραετή προγράμματα οδηγούν τη συγκέντρωση δυνάμεων, την εκπαίδευση, την κατανομή πόρων και τη συνολική αποτελεσματικότητα του IDF του Ισραηλινού στρατού.
Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του IDF, το νέο σχέδιο βασίστηκε στο σενάριο ενός πολυμέτωπου πολέμου και είχε στόχο να προετοιμάσει τους στρατιώτες για «ταχεία και μαζική χρήση βίας εναντίον εχθρικών συστημάτων».
Το momentum ή Tnufa φέρεται να έκανε επίσης πολυάριθμες αναφορές στην ιδέα του να είναι κανείς «πολυδιάστατος» και «πολυδύναμος»—δηλαδή να ενσωματώνει ναυτικό, χερσαίες δυνάμεις, αεροπορία, τον κυβερνοχώρο και τους πόρους πληροφοριών.
Η βασική ιδέα για την κατανόηση της τρέχουσας ισραηλινής στρατιωτικής στρατηγικής είναι ο «πολυμέτωπος πόλεμος».
Το Τελ Αβίβ φαντάζεται έτσι τον εαυτό του έτοιμο για την τελική πρόκληση.
Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια.
Τώρα για τη διοίκηση του Ισραήλ η έννοια της νίκης έχει επίσης αλλάξει.
Το σχέδιο της αποφασιστικής νίκης των Εβραίων

Η νίκη είτε είναι οριστική είτε δεν είναι νίκη….

Το 2020, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας επιχειρησιακής ιδέας που ονομάζεται Αποφασιστική Νίκη που είχε ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ πολεμά τους πολέμους και να επαναπροσδιορίσει τη νίκη στο πεδίο της μάχης.
Η βασική αιτία αυτής της αλλαγής ήταν η εξέλιξη των μη κρατικών απειλών από ένοπλες ομάδες στη Γάζα και τον Λίβανο.
Η ιδέα ήταν να οδηγήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις του IDF στην εκπαίδευση, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών, την προμήθεια όπλων και τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την πολιτική, τους οικονομικούς πόρους και τις επιπτώσεις στη δομή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Ο πόλεμος θα είναι διαφορετικός

Ένα είναι σίγουρο από εδώ και πέρα.
Αυτός ο πόλεμος θα είναι διαφορετικός.
Η επιτυχία της Hamas, η βία των τρομοκρατικών ενεργειών, η δομημένη και μαζική χρήση ρουκετών από τη Γάζα και η ικανότητα των Παλαιστινίων καταδρομέων να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος μέσω τεχνικών, τακτικών και δομημένων διαδικασιών που αιφνιδίασαν τις πληροφορίες του Ισραηλινού πολέμου υπογραμμίζουν πολεμικά σενάρια και απειλές που διαφέρουν πολύ από εκείνα που χαρακτήρισαν τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου, την Επιχείρηση «Strong Cliff» (2014) και την Επιχείρηση «Wall Guardian» (2021).

Αυτές οι εκστρατείες δεν μπορούν να ληφθούν ως αναφορά για τις προετοιμασίες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) για τον συνεχιζόμενο πόλεμο, απλώς και μόνο επειδή η τρέχουσα κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της επικάλυψης όλων των πιθανών απειλών: εσωτερικών, εξωτερικών, περιφερειακών και παγκόσμιων, συνυφασμένων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ισραηλινή επίθεση κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας για την αντιμετώπιση πιθανών εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, από τη Δυτική Όχθη έως τον Λίβανο, μπορεί να αναπτυχθεί ακολουθώντας τις αρχές του στρατηγικού δόγματος του IDF, όπως περιγράφεται από τον στρατηγό Gadi Eizenkot, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ από το 2015 έως το 2019, που σχεδίασε μια νέα επιχειρησιακή αντίληψη που ονομάζεται «Αποφασιστική Νίκη», η οποία ορίζει ομάδες όπως η Hamas και η Hezbollah όχι ως «αντάρτες» αλλά ως «οργανωμένους στρατούς, καλά εκπαιδευμένους, καλά εξοπλισμένους για τις αποστολές τους» ικανοί να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους με την πάροδο του χρόνου.

Η προσομοίωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου που συνδέεται με την πτώση της Μέσης Ανατολής 

Οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης, μπορεί να οδηγήσουν στο χάος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια προσομοίωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου που συνδέεται με την πτώση της Μέσης Ανατολής.
Πολύ χειρότερο.
Είναι ένας δεκάλογος 10 σημείων.

1) Η σύγκρουση γίνεται περιφερειακή και η Αμερική εμπλέκεται επίσημα.

2) Ο ΟΠΕΚ απαντά με εμπάργκο πετρελαίου.

3) Το Ιράν κλείνει τα στενά του Ορμούζ (Hormuz).

4) Η τιμή του πετρελαίου αγγίζει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

5) Η Ευρώπη πέφτει σε μια ενεργειακή κρίση χειρότερη από το 2022.

6) Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αυξάνουν ξανά τα επιτόκια εκρηκτικά.

7) Ξεσπάει νέα χρηματοπιστωτική κρίση και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα κλονίζεται.

8) Η κρίση χρέους λοιπόν αναγκάζει τη Fed να επιστρέψει για να σώσει τις αγορές και προκαλείται νομισματικό βραχυκύκλωμα.

9) Το εμπόριο των πετροδολαρίων καταρρέει.

10) Βαϊμάρη 2.0 με υπερπληθωρισμό.

Τέλος, είναι απαραίτητη μια σύντομη κοινωνιολογική ανάλυση. Κατά την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών του Ισραήλ και της απόφασης να προχωρήσει κατευθείαν σε αυτό που το Τελ Αβίβ ελπίζει ότι θα είναι η αποφασιστική νίκη, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη ορισμένες κοινωνικές και δημογραφικές παράμετροι.

Ένας παράγοντας που λαμβάνει σοβαρά υπόψη το Ισραήλ είναι αυτός της δημογραφικής ανάπτυξης.
Η δημογραφία παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύγκρουση, όπως και η εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου.
Και οι δύο πληθυσμοί έχουν αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα, αυξάνοντας την ένταση σε μια σχετικά μικρή περιοχή, ειδικά αν εξαιρέσουμε ερημικές περιοχές, άχρηστες για ανθρώπινους οικισμούς.

Το Ισραήλ είχε λίγο περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κατά τη γέννησή του το 1948, αλλά η χώρα έχει δυναμώσει και σήμερα φτάνει τα 9 εκατομμύρια, προορισμένος σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών να φτάσει τα 10 εκατομμύρια το 2030 και τα 13 εκατομμύρια το 2050.
Το Ισραήλ παραμένει ασήμαντη δύναμη δημογραφικά σε σύγκριση με τους μουσουλμάνους γίγαντες που τον περιβάλλουν.
Επιπλέον, η δημογραφική ανάπτυξη δεν είναι καθόλου ομοιογενής, και πράγματι υπάρχουν πολύ αξιοσημείωτες ανισότητες μεταξύ των διαφόρων ισραηλινών κοινωνικο-εθνοτικών κοινοτήτων μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας.

Μέσα σε είκοσι χρόνια, η ισραηλινή κοινότητα θα αποτελείται από 30% Haredim, υπερορθόδοξους Εβραίους.
Η σχέση μεταξύ των Haredim και της υπόλοιπης ισραηλινής κοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες για το Ισραήλ.
Η πλειονότητα των Haredim είναι δύσπιστη απέναντι στον Σιωνισμό, αν όχι και κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.
Η αριθμητική τους ανάπτυξη γίνεται επίσης ολοένα και πιο προβληματική για την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ, δεδομένου ότι το ισραηλινό αμυντικό μοντέλο βασίζεται ουσιαστικά σε στρατιωτική μόχλευση για τη διατήρηση ενός επιθετικού και αμυντικού συμβατικού δυναμικού επαρκούς για αποτροπή.
Οι Haredim απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία.

Από δημογραφική άποψη, το Ισραήλ είναι μικρό σε σύγκριση με τον αυξανόμενο μουσουλμανικό κόσμο γύρω του, και η δημογραφική του ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από κοινότητες που δύσπιστες ή επιφυλακτικές απέναντι στο εθνικοσιωνιστικό κατεστημένο.
Μέχρι το 2030, η Αίγυπτος αναμένεται να φτάσει τα 125 εκατομμύρια κατοίκους, το Ιράν 92 εκατομμύρια, το Ιράκ 52 εκατομμύρια, η Τουρκία 89 εκατομμύρια και η Συρία τα 30 εκατομμύρια.
Επίσης, το 2030, κατά μέσο όρο το 36,5% του μουσουλμανικού πληθυσμού των χωρών που περιβάλλουν το Ισραήλ θα είναι μεταξύ 15 και 34 ετών.
Επίσης, λόγω αυτού του κινδύνου «εξαφάνισης», ο παγκόσμιος πόλεμος είναι μια απαραίτητη στρατηγική για το Ισραήλ σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Bibi Netaniayhu, δανειζόμενος την ομιλία του Winston Churchill, ανακοίνωσε τον πόλεμο με αυτά τα λόγια: «ο δυτικός κόσμος στάθηκε μαζί μας πριν από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια της πιο σκοτεινής μας ώρας και αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα».

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.