Δυνατή Ελλάδα

«Σιδηρούς θόλος»: Τι είναι και πώς η Χαμάς διαπέρασε τον «Κέρβερο» της αεροάμυνας του Ισραήλ

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και drones σε μικρή απόσταση, το Ισραήλ ανέπτυξε σε διάφορες περιοχές ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους – αέρος μικρού βεληνεκούς, με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome).

Το 2006, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να πολλές απώλειες. Εκείνες οι  επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας, και έτσι ο Σιδηρούς Θόλος προστέθηκε στο οπλοστάσιο του το 2011.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:

– ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού

– ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων

– εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir

Πώς λειτουργεί

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.

Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.

Πώς εξουδετέρωσε το σύστημα η Χαμάς

Το τόσο δυνατό σύστημα αεράμυνας εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να βρει αδυναμία στο σύστημα και προφανώς το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώνοντάς το κάνοντας επίθεση με ρουκέτες Salvo. Πρόκειται για πολλαπλές ρουκέτες που εκτοξεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δύσκολο για το σύστημα ελέγχου να αναχαιτίσει όλους τους στόχους. Αυτή τη φορά, πάνω από 5.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Η Χαμάς αναπτύσσει συνεχώς την τεχνολογία των πυραύλων της και με την πάροδο των ετών έχει αυξήσει το βεληνεκές τους ώστε να καλύπτει μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ακόμη και της Ιερουσαλήμ.

Ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από τη Χαμάς είναι πολύ φθηνότερος από τον πύραυλο Tamir που εκτοξεύεται για να τον αναχαιτίσει. Για το Ισραήλ, το Iron Dome έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να εξουδετερώνει στόχους και να σώζει ζωές.

Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τη Χαμάς το 2012, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το 85% των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προς αμάχους και στρατηγικές περιοχές, εξουδετερώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, η Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 4.500 ρουκέτες σε αρκετές ημέρες. Πάνω από 800 αναχαιτίστηκαν και περίπου 735 καταρρίφθηκαν, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 90%.

Το 2021, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι είχε αναβαθμίσει το σύστημα για να αντιμετωπίσει πρόσθετες εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς αναχαίτισης πυραύλων, καθώς και της ταυτόχρονης αναχαίτισης πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τον Μάιο του 2021, στη διήμερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, εκτοξεύτηκαν πάνω από 1.000 ρουκέτες τις πρώτες ημέρες και πάνω από 4.500 κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγκρουσης.

Πηγή: NDTV

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.