Δυνατή Ελλάδα

Παναγία Σουμελά: To Φανάρι έλαβε και τη γραπτή άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο

To Φανάρι πήρε και γραπτή άδεια για την παραδοσιακή τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 11/8 το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Παρασκευῆς, 11ης τ.μ. Αὐγούστου, ἐλήφθη εἰς τά Πατριαρχεῖα καί ἡ γραπτή ἄδεια (ἡμερομ. 11 Αὐγούστου) διά τήν τέλεσιν τῆς θείας Λειτουργίας εἰς τήν Παναγίαν Σουμελᾶ, διά τήν ὁποίαν καί ἐκφράζονται θερμαί εὐχαριστίαι πρός τόν ὑπογράφοντα αὐτήν Νομάρχην Τραπεζοῦντος καί εὐρύτερον πρός τάς ἁρμοδίας κυβερνητικάς ἀρχάς», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πάντως, να κάνει λόγο για επιθέσεις που εξακολουθεί να δέχεται το Πατριαρχείο, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν πως η τέλεση λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης!

Κατά την παράκληση που τέλεσε χθες Πέμπτη 10/8 στην Παναγία Κουμαριώτισσα, στο Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του ότι Τούρκος βουλευτής του «Κόμματος Ευημερίας» έκανε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης με τη λειτουργία στη Σουμελά. «Χθες το βράδυ διάβαζα τα αποκόμματα των εφημερίδων για τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την έκδοση της θετικής άδειας. Ένας βουλευτής ενός μικρού καινούριου κόμματος κατέθεσε επερώτηση στη βουλή στην Άγκυρα, αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενος για την μετάβασή μου εκεί για τη λειτουργία που θα κάνω συν Θεώ… Και έλεγε ο κ. βουλευτής ότι με τη λειτουργία αυτή, παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάννης. Από πού και ως πού;» αναρωτήθηκε.

«Άλλοι δεν εφαρμόζουν τη Λωζάννη, συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και τον αποδεκατισμό του πληθυσμού της Ίμβρου και της Τενέδου με τα γεγονότα του ’64. Αν υπάρχει παραβίαση της Λωζάννης, αυτή υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο, υπάρχει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η οποία Λωζάννη, όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 100 χρόνια αφότου υπεγράφη στην Ελβετία. 24 Ιουλίου έγιναν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Λωζάννη λέει και άλλα πράγματα. Για την πατρίδα μου την Ίμβρο και ευρύτερα. Για τα καθ’ ημάς και το δικαίωμά μας για τη θεολογική εκπαίδευση. Η Χάλκη παραμένει κλειστή. Η Λωζάννη λέει πράγματα που τα στερούμεθα, δεν μας τα έδωσαν έως τώρα. Και έρχεται να μας πει ο κ. βουλευτής ότι εμείς παραβιάζουμε τη συνθήκη», κατέληξε ο κ.κ. Βαρθολομαίος στον γεμάτο αγανάκτηση λόγο που εκφώνησε.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, το Φανάρι είχε ενημερωθεί προφορικά ότι δεν θα δοθεί φέτος άδεια για να τελεστεί η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, το Φανάρι ενημερώθηκε, πάλι προφορικά, ότι τελικά δίνεται κανονικά η άδεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.