Τουρκία: Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, σε χαμηλό 2 μηνών η λίρα – Τι λένε οι αναλυτές

Τα χθεσινά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία “πάγωσαν” σήμερα τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης  ενώ η λίρα έκανε βουτιά.

Ο βασικός δείκτης κατέγραψε πτώση 6,38% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται πως δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αναμετρηθούν στη διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου.

Στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκε και ο αναλυτής Hasnain Malik, επικεφαλής της  Tellimer, Hasnain Malik . Είναι πολύ μεγάλη  για τους επενδυτές που οι πολίτες δίνουν τις ελπίδες τους στο να βγει νικητής των δεύτερων εκλογών ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που θα εφαρμόσει την  ” ορθόδοξη οικονομική πολιτική ” όπως έχει δεσμευθεί, είπε ο αναλυτής Hasnain Malik, επικεφαλής της  Tellimer, Hasnain Malik, σύμφωνα με το www.brecorder.com

Η εντολή για τη διακοπή των συναλλαγών εκδόθηκε στις 09:55 (ώρα Ελλάδας), αμέσως αφού είχαν αρχίσει την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διεξάγονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Οι συναλλαγές πρόκειται να επαναληφθούν στις 10:30 (ώρα Ελλάδας). Ο δείκτης του τραπεζικού τομέα είχε σημειώσει πτώση κατά 9,54% όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Σε χαμηλό 2 μηνών η λίρα – Οι προβλέψεις αναλυτών 

Σύμφωνα με το www.brecorder.com, η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε σήμερα κοντά στο χαμηλότερο των 2 τελευταίων μηνών. Η λίρα βρισκόταν στις 19,65 έναντι του δολαρίου στις 06: 55 ( GMT), αφού έφτασε τις 19,70 στις προηγούμενες συναλλαγές. Η τιμή αυτή είναι πιο χαμηλή και από το επίπεδο των 19,80 που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2023, ύστερα από τους φονικούς σεισμοί που είχε καταγράψει η χώρα.

Τις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθεί η λίρα το επόμενο διάστημα έκαναν οι αναλυτές.  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η λίρα αναμένεται να κατρακυλήσει στον απόηχο των εκλογών ύστερα από χρόνια οικονομικής ανισορροπίας και ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Η JPMorgan εκτίμησε πως η λίρα θα μπορούσε να ανέλθει στα επίπεδα μεταξύ 24 και 25 ανά δολάριο. Ενώ η Goldman Sachs ανέφερε πρόσφατα πως, σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, η λίρα θα αποδυναμωθεί κατά 50% τους επόμενους 10 μήνες.

Σημειώνεται δε πως  η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 5% από την αρχή του έτους και πως έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας της κατά τη τελευταία μιάμιση δεκαετία λόγω το ότι οι  οικονομικές πολιτικές  της Τουρκίας  έφεραν ύφεση στη χώρα, εκτόξευση πληθυσμού αλλά και αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.