ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Ο κόσμος περπατά πάνω σε «λεπτό πάγο»

Η ανθρωπότητα έχει ακόμη μια ελπίδα να κάνει κάτι πριν η κλιματική αλλαγή καταστεί απολύτως μη αναστρέψιμη, επισήμανε σε έκθεση για το κλίμα ο ΟΗΕ. Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή επισήμανε όμως ότι για να διασφαλιστεί αυτό, πρέπει η χρήση άνθρακα και ορυκτών καυσίμων να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα έως το 2035, ενώ θα πρέπει να σταματήσει πλήρως η χρήση πετρελαίου και άνθρακα από τις πλούσιες χώρες μέχρι το 2040.

Επίσης, οι φτωχότερες χώρες θα πρέπει σταδιακά να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ακόμη και στα εργοστάσια, ώστε να παράγουν καθαρή ενέργεια.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζουν επιφανείς επιστήμονες, βραβευμένοι με Νόμπελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι «η ανθρωπότητα βαδίζει σε ένα στρώμα λεπτού πάγου -και ο πάγος αυτός λιώνει πολύ γρήγορα. Ο κόσμος χρειάζεται άμεση δράση σε όλα τα μέτωπα που σχετίζονται με το κλίμα: παντού, σε όλα και αμέσως», είπε εμφατικά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2035 είναι χρονολογία-κλειδί, βάση και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ βάσει τον μετρήσεων και των υπολογισμών του Διακυβερνητικού Συμβουλίου για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν έως τότε κατά 60%, σε σύγκριση με το 2019.

«Οι επιλογές και οι ενέργειες που θα κάνουμε αυτήν τη δεκαετία θα έχουν επιπτώσεις για χιλιάδες χρόνια», επισημαίνει η έκθεση, καθώς «η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για την ευζωία των ανθρώπων και την υγεία του πλανήτη».

Ο συν-συγγραφέας της έκθεσης, ειδικός επιστήμονας για το νερό, Αντίτι Μουκερτζί, «είμαστε σε λάθος μονοπάτι, αλλά ακόμη δεν είναι πολύ αργά. Η πρόθεσή μας είναι να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και όχι απόλυτης καταστροφής».

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 έθετε ως όριο αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τον 1,5 β. Κελσίου, ωστόσο ήδη η θερμοκρασία έχει αυξηθεί 1,1 βαθμό.

Ο επίσης συν-συγγραφέας της έκθεσης, Φράνσις Ξ. Τζόνσον, εξήγησε ότι όταν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου, «οι κίνδυνοι ξεκινούν να αυξάνονται σωρευτικά» και να αφορούν την εξαφάνιση ειδών, την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων, λιώσιμο των παγετώνων, αύξηση του επιπέδου της θάλασσας για αρκετά μέτρα κ.λπ.

«Το παράθυρο χρόνου που έχουμε κλείνει», τόνισε ο Τζόνσον, και επισήμανε ότι «οι επιστήμονες βρίσκονται σε συναγερμό. Αυτός ο 1,5 βαθμός είναι κρίσιμος, ειδικά για τα μικρά νησιά, αλλά και τις ορεινές κοινότητες που εξαρτώνται από τους παγετώνες».

Αρκετοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων τρεις συν-συγγραφείς της έκθεσης, πιστεύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 Β. είναι αναπόφευκτη έως το 2030, ενώ όπως τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο στόχος να μην υπερβούμε αυτή την αύξηση είναι εφικτός.

Σύμφωνα με το μέλος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου, Χοεσούνγκ Λι, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι μέσα στην τρέχουσα δεκαετία ο πλανήτης θα το φτάσει αυτό το όριο, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να πέσουμε στα βράχια».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η έκθεση «επιβεβαιώνει ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση σε κατανάλωση, ενέργεια και παραγωγή συνεχιστεί, τότε θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε αυτό το όριο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.