Τελεσίγραφο του Προέδρου της Τσεχίας στην Ουκρανία

Ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel σε συνεντευξη του στην εφημερίδα Rzeczpospolita προειδοποιεί ότι η Ουκρανία θα έχει μόνο μία προσπάθεια αντεπίθεσης.
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι έπειτα από τις εκλογές των ΗΠΑ, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μειώσουν δραστικά την στήριξη στον Ζελένσκι.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του προέδρου της Τσεχίας:

-Κάποιες δυτικές χώρες σκέφτονται να πιέσουν την Ουκρανία να παραχωρήσει μέρος της επικράτειάς της;

Πρόεδρος Pavel: Δεν θα ενθάρρυνα ποτέ την Ουκρανία να εγκαταλείψει μέρος της επικράτειάς της, να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Εάν οι Ουκρανοί αποφασίσουν ποτέ να το κάνουν, θα είναι δική τους απόφαση. Δεν πρέπει να πιέσουμε το Κίεβο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ούτε να κάνει παραχωρήσεις ούτε όμως να «πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Μπορούμε να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε σχέδια για το μέλλον. Μπορούμε μόνο να τους δώσουμε τη βοήθειά μας.

-Άρα να δώσουμε όλα τα είδη όπλων;

Οτιδήποτε θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους. Αν ο στόχος είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας, ας τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονται. Αν και φυσικά υπάρχουν όρια. Υπάρχουν επίσης περιορισμοί από την πλευρά της Ουκρανίας, γιατί, για παράδειγμα, το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι άπειρο. Η δυτική βοήθεια έχει επίσης όρια. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να αποδεχτούμε ότι θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χρόνο. Μετά από προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η κοινωνία και οι πολιτικοί εστιάζουν περισσότερο σε εσωτερικά ζητήματα. Ακόμα κι αν υπάρχει ένα σημαντικό παγκόσμιο θέμα στην επερχόμενη εκστρατεία, δεν θα σχετίζεται με την Ευρώπη, αλλά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Το ενδιαφέρον της Αμερικής για την Ουκρανία και το επίπεδο της βοήθειας ενδέχεται να μειωθούν το επόμενο έτος. Και όταν το ενδιαφέρον της Αμερικής μειωθεί, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουν το ίδιο.

– Αναφέρετε αυτούς τους περιορισμούς από την πλευρά της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Πόσο χρόνο έχουν λοιπόν οι Ουκρανοί για να εξαπολύσουν μια μεγάλη αντεπίθεση για να διώξουν τους Ρώσους από το έδαφός τους;

Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοιχτό φέτος. Μετά τον επόμενο χειμώνα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο βοήθειας. Η κούραση από τον πόλεμο δεν είναι μόνο η εξάντληση ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, η καταστροφή των υποδομών στην Ουκρανία, αλλά και η κούραση στις χώρες που παρέχουν βοήθεια. Πολλές χώρες, πολλοί πολιτικοί αναμένουν κάποια πρόοδο φέτος. Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα έχει μόνο μία προσπάθεια να ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση. Επομένως, εάν αποφασίσει να ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση και αυτή αποτύχει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσει χρήματα για την επόμενη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.