Τα «σκάει» στην Τουρκία η Σαουδική Αραβία: Ζεστά-ζεστά 20 δισεκ. δολάρια!

Τα… καλά της αποκατάστασης των σχέσεων Άγκυρας-Ριάντ

Η Τουρκία θα λάβει σύντομα μια αρχική κατάθεση 10 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία σε τουρκικά ομόλογα και λογαριασμούς, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέφερε σήμερα το Middle East Eye.

Το «νησί των νομάδων» (σ.σ. όπως τη χαρακτήριζαν πολύ παλιά) θα καταθέσει αρχικά 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα και λογαριασμούς του τουρκικού δημοσίου, ανέφερε και η τουρκική εφημερίδα Dunya, επικαλούμενη πηγές του δημοσίου.

Η Τουρκία αναμένει συνολική κατάθεση 20 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Μια τουρκική πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Middle East Eye ότι διεξάγονται ήδη τεχνικές συνομιλίες για τη λήψη 20 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία.

Τον Ιούνιο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος συνάντησε Τούρκο Πρόεδρο μετά από μια παύση τεσσάρων ετών, όταν η Τουρκία απέσυρε μια δικαστική υπόθεση στην οποία δικάζονταν Σαουδάραβες πράκτορες που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μετά την επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν, τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να εμβαθύνουν τους εμπορικούς, ενεργειακούς και αμυντικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και περιφερειακής συνεργασίας και διαβούλευσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε ότι η Τουρκία θα χρειαστεί 30 έως 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Και… ως εκ θαύματος, αυτά φαίνεται ότι θα βρεθούν.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom συμφώνησε να μεταφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, έργο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτόν τον μήνα επικαλούμενο αξιωματούχους που αποκάλυψαν ότι είχαν ήδη εισπραχθεί αρχικά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Rosatom άνοιξε επίσης μια προσφορά για να λάβει μια πιστωτική γραμμή 6,1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του Akkuyu, τοποθετώντας προσωρινά τα κεφάλαια σε ομόλογα και λογαριασμούς του τουρκικού δημοσίου, έγραψε το Middle East Eye.

Η Τουρκία είχε ήδη λάβει 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία, τα οποία θα ήταν «παρκαρισμένα» σε τουρκικούς λογαριασμούς για τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε η τουρκική πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Middle East Eye.

Με βάση τους δικούς του υπολογισμούς, ο Hakan Kara, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, αποκάλυψε ότι τα αποθέματα της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 7,3 δισ. δολάρια.

Η Άγκυρα αναζητά επίσης παρόμοιες καταθέσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, ανέφεραν δύο ξεχωριστές τουρκικές πηγές στο Middle East Eye.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.