Αφρικανικά κράτη επιδιώκουν μεγάλη αύξηση παραγωγής ορυκτών καυσίμων

Παρά τις αναμενόμενες σημαντικές επιπτώσεις στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες της Αφρικής αναμένεται να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα • Εν μέσω αύξησης τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως –και πιθανής έλλειψής του στην Ε.Ε.–, η Δύση ενδέχεται να είναι θετική σε μια τέτοια προοπτική.

Οι ηγέτες των αφρικανικών χωρών είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στην Αίγυπτο) για να ασκήσουν πιέσεις ώστε να υλοποιηθούν νέες, τεράστιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα στην Αφρική.

Την παραπάνω πληροφορία αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα τα οποία έχει δει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέες έρευνες για φυσικό αέριο και η εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φοβίζει και κινητοποιεί τους ακτιβιστές για το περιβάλλον, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην Αφρική θα εμπόδιζε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική, ενώ δεν θα ήταν προς όφελος των απλών ανθρώπων, αλλά θα γιγάντωνε περαιτέρω τις πολυεθνικές εταιρείες, τους επενδυτές και τις ελίτ σε ορισμένες χώρες.

Δεν δείχνει αρνητική η Δύση

Ωστόσο, οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν κάνει την προοπτική των αφρικανικών προμηθειών ακόμη πιο ελκυστική. Την ίδια ώρα, οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, έχουν δηλώσει ότι θα υποστήριζαν τέτοιες εξελίξεις με φόντο την τρέχουσα έλλειψη αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, ειδικά στην περίπτωση που η Gazprom κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Για τον λόγο αυτό, έχουν στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές, κάνοντας στροφή ακόμα και στα ορυκτά καύσιμα – και ξεχνώντας προσωρινά(;) τη ρητορική τους περί απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και περί πράσινης μετάβασης.

«Περικοπές να κάνουν οι αναπτυγμένες χώρες»

Σύμφωνα με τον Guardian, λοιπόν, το σχετικό έγγραφο που ετοίμασε η Αφρικανική Ένωση περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της Αφρικής και αναφέρεται στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τις 14 έως 16 Ιουνίου. Το πεντασέλιδο έγγραφο και η συνοδευτική ανάλυση των 25 σελίδων, δείχνει ότι πολλές αφρικανικές χώρες τάσσονται υπέρ μιας κοινής θέσης στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, η οποία θα συνεπαγόταν πιέσεις για διεύρυνση της παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, τα ορυκτά καύσιμα, κι ειδικά το φυσικό αέριο, θα πρέπει να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επέκταση της σύγχρονης ενεργειακής πρόσβασης…».

Τα κράτη-μέλη της Αφρικανικής Ένωσης θα συναντηθούν ξανά στην Αντίς Αμπέμπα, αυτή την εβδομάδα, για να επιβεβαιώσουν τη στάση τους. Αναμένεται να υποστηρίξουν ότι πρέπει να επιτραπεί στην Αφρική να επωφεληθεί από τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων –όπως έχουν ήδη κάνει οι πλούσιες χώρες –και ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, αντίθετα, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στις απότομες περικοπές των δικών τους εκπομπών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.