Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Αναπόφευκτη η κλιματική αλλαγή, αν επιστρέψουμε στα ορυκτά καύσιμα

«Ας μην υπονομεύουμε το μέλλον μας χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για κάποιες από τις επενδύσεις που γίνονται»

Από τη μια το περιβάλλον (και η προστασία του), από την άλλη η οικονομική και ενεργειακή κρίση (και… στο βάθος και η επισιτιστική) και στη μέση οι πολίτες, που για μια ακόμη φορά «λούζονται» τις αποφάσεις των ηγετών που κάνουν «του κεφαλιού τους», προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα -πάντα- μεγαλόπνοα σχέδιά τους, χωρίς, στην ουσία, να νοιάζονται για τις συνέπειες.

Και έρχεται τώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) να μάς υπενθυμίσει τα της περιβαλλοντικής κρίσης, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» στην περίπτωση που η  -αναγκαστική, λόγω συνθηκών- επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα καταστεί μακροπρόθεσμη. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, να οδηγήσει σε βαθύτερη εξάρτηση των κρατών από αυτά.

Όπως εξήγησε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι σωστές επενδύσεις, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πυρηνική ενέργεια, δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να μη χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην έλλειψη ενέργειας και στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή που επιφέρουν οι εκπομπές άνθρακα. «Χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα, αλλά ας μην υπονομεύουμε το μέλλον μας χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για κάποιες από τις επενδύσεις που γίνονται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο IEA απηύθυνε έκκληση στους επενδυτές να μη χρηματοδοτήσουν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα. «Η βραχυπρόθεσμη ζήτηση δείχνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απομακρυνθεί άμεσα από τις παραδοσιακές προμήθειες ενέργειας», είπε ο Μπιρόλ, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι «οι χώρες παραγωγοί με ικανότητα εξαγωγής περισσότερης ενέργειας θα συμβάλουν θετικά».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.