Ο Έλον Μασκ ανοίγει την πόρτα του Twitter στον Τραμπ

Ο Έλον Μασκ είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο «επιστροφής» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον στεφθεί με επιτυχία το σχέδιό του να το αγοράσει.

O Ελον Μασκ είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο «επιστροφής» του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, εφόσον στεφθεί με επιτυχία το σχέδιό του να αγοράσει αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter σε προσφορά εξαγοράς 44 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, όμως η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες.

Μιλώντας στο συνέδριο Future of the Car της εφημερίδας «Financial Times» ο Μασκ ρωτήθηκε για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στο Twitter. Αντί να απαντήσει άμεσα, ο Μασκ είπε πως πιστεύει ότι οι μόνιμες απαγορεύσεις στο Twitter θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά σπάνιες» και να προορίζονται για «ρομπότ ή λογαριασμούς spam/scam». Πρόσθεσε ότι εάν κάποιος αναρτά στο Twitter κάτι «παράνομο ή καταστροφικό για τον κόσμο» θα πρέπει να υπάρξει προσωρινή αναστολή ή η ανάρτηση να γίνει αόρατη.

«Πιστεύω ότι δεν ήταν σωστό να απαγορεύσουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να έχει λογαριασμό» δήλωσε. «Νομίζω ότι ήταν λάθος, διότι αποξένωσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας και δεν είχε ως αποτέλεσμα τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ να μείνει χωρίς δημόσια φωνή». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκλείστηκε οριστικά από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τρεις ημέρες μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο λόγω «κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας».

Ο Μασκ τόνισε ότι σχεδιάζει να διασφαλίσει πως η πλατφόρμα θα είναι αφιερωμένη στην ελευθερία του λόγου. «Η ελευθερία του λόγου αποτελεί το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητιούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» ανέφερε. Πάντως, μέχρι και πριν λίγο ο Τραμπ υποστήριζε ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter, ακόμα και εάν του επιτραπεί, καθώς προωθεί τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Truth Social. Παρ’ όλα αυτά είχε εκφραστεί με θετικά λόγια για τον Μασκ. «Ελπίζω ο Ιλον να αγοράσει το Twitter επειδή θα κάνει βελτιώσεις» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες. «Είναι καλός ανθρωπος, αλλά εγώ δεν επιστρέφω στο Twitter».

Βέβαια, αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν γι’ αυτό και θεωρούν ότι εάν του δοθεί η ευκαιρία ο Τραμπ θα επιστρέψει στη δημοφιλή πλατφόρμα, καθώς έχτισε την πολιτική του καριέρα χρησιμοποιώντας το Τwitter και κάποια τηλεοπτικά δίκτυα. Είχε 67 εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα και μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κάτι με αντίστοιχο κοινό. Αλλωστε ο πρώην πρόεδρος είναι γνωστό ότι αλλάζει συχνά γνώμη και εάν, όπως αναμένεται, ξεκινήσει σύντομα τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου για το 2024, σίγουρα θα χρειαστεί το Twitter.

Ο Μασκ δήλωσε ότι το Twitter χρειάζεται να οικοδομήσει περισσότερη εμπιστοσύνη μοιράζοντας τον αλγόριθμό του και ζητώντας από τους ανθρώπους να κάνουν προτάσεις για το πώς να τον βελτιώσει. Είπε ότι η εταιρεία είχε ισχυρή αριστερή προκατάληψη λόγω της προέλευσής της στην τεχνολογική κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο και έπρεπε να είναι «πιο ισότιμη». «Νίκη θα ήταν το 10% της Ακροδεξιάς και το 10% της Ακρας Αριστεράς να είναι εξίσου αναστατωμένα» είπε.

Η δρ Κάρθιν Φλικ, ειδική στους υπολογιστές και την κοινωνική ευθύνη στο Πανεπιστήμιο De Montfort, δήλωσε στο BBC ότι η ερευνητική ομάδα της διαθέτει «πολύ ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι Μασκ «κάνει εντελώς λάθος» σχετικά με τον αντίκτυπο της απομάκρυνσης του Τραμπ από το Twitter. «Η απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter μείωσε στην πραγματικότητα το μέγεθος της πόλωσης» τόνισε. «Του αφαίρεσε μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούσε για να πυροδοτήσει την εχθρότητα και τον διχασμό μεταξύ των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν». Η Φλικ προσθέτει ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που ανησυχούν για το ότι ο Μασκ «έχει ουσιαστικά τα κλειδιά αυτής της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να τη διαφεντεύσει ως βασιλιάς ή αυτοκράτορας όπως φαίνεται να θέλει να κάνει αυτή τη στιγμή». Την περασμένη εβδομάδα, ομάδες ακτιβιστών έγραψαν ανοιχτή επιστολή στους διαφημιστές του Twitter προειδοποιώντας ότι υπό τη διαχείριση του Μασκ «το Twitter κινδυνεύει να γίνει βόθρος παραπληροφόρησης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.