Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας παράδεισος γεύσεων

Κωνσταντινούπολη και καλό φαγητό είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Η Πόλη φημίζεται για τις εκπληκτικές γεύσεις και τα όμορφα μαγαζιά της.

Στην Τουρκία το πρωινό, προφερόμενο καβάλτι, είναι ένα πλήρες γεύμα. Είναι ένα γεύμα αλμυρό, συχνά το πιο γεμάτο της ημέρας. Η λέξη καβάλτι βρίσκει την ρίζα της στην έκφραση kahve alti που σημαίνει «πριν τον καφέ».

Το πρωινό συνοδεύεται από τσάι και ο καφές έρχεται στο τέλος. Μπορούμε να χωρίσουμε το τούρκικο πρωινό σε δύο μέρη. Πρώτα, τα ορεκτικά που μοιράζονται οι επισκέπτες, τα οποία αποτελούνται από:

-ένα πιάτο με ντομάτα και αγγούρι

-ένα πιάτο τυριών, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι το λευκό τυρί. Μοιάζει με την φέτα, μόνο που είναι πιο κρεμώδες και μαλακό.

-μέλι και καϊμάκι

-σουτζούκι τηγανιτό

-ελιές και μαρμελάδες.

Όλα απλώνονται σε φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί, σιμίτι (κουλούρι) ή pogaca (παραδοσιακό τούρκικο ψωμάκι)

Στη συνέχεια έρχεται το κυρίως πιάτο, τα αυγά, που σερβίρονται σε ξεχωριστό σκεύος για να διατηρούνται ζεστά. Υπάρχουν δύο είδη: τα τηγανητά αυγά, σκέτα ή μαζί με σουτζούκι, καβουρμά (από αρνίσιο κρέας) και τυρί.

-Μενεμένη, δηλαδή αυγά με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές και εναλλακτικά με τυρί και αλλαντικά.

Το τούρκικο πρωινό είναι πράγματι κάτι που κανείς δεν πρέπει να χάσει για να ξεκινήσει καλά η μέρα του. Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν αν χρειαστεί να περιμένετε 15 με 20 λεπτά για να βρείτε τραπέζι στα μαγαζιά τα ηλιόλουστα σαββατοκύριακα.

Κωνσταντινούπολη.
© Shutterstock

Sutis – Emirgan

Είναι αναμφισβήτητα από τα καλύτερα μέρη για να πάρετε το πρωινό σας στην Πόλη. Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, στην περιοχή Emirgan, δίπλα από το μουσείο του ιδρύματος Sakip Sabanci. Όλα είναι εξαιρετικά, η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη, αν και το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο.

Bebek Kahve

Βρίσκεται στην άκρη του Βοσπόρου, στην αριστοκρατική συνοικία του Bebek και είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε ένα ηλιόλουστο πρωινό. Προτείνεται η μενεμένη, που είναι πραγματικά πολύ καλή.

Van Kahvalti Cihangir

Είναι σήμα κατατεθέν στην Πόλη. Αυτό το εστιατόριο βρίσκεται στην μοντέρνα και ταυτόχρονα μποέμ συνοικία του Cihangir, στο Πέρα. Ο ιδιοκτήτης του είναι από την πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, μια πόλη γνωστή για το πλούσιο πρωινό της. Η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη και όλα απολύτως νόστιμα. Είναι ένα πολυσύχναστο μέρος τα σαββατοκύριακα, οπότε καλύτερα να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί ή τις καθημερινές.

Ο δρόμος των πρωινάδικων στο Besiktas

Στη φοιτητική περιοχή του Besiktas, αυτά τα μαγαζιά σας καλωσορίζουν με απλή και φιλική ατμόσφαιρα. Όλα είναι καλά, μην χάσετε όμως το Pisi, ένα είδος ντόνατς γεμισμένο με σοκολάτα ή τυρί, σπεσιαλιτέ της περιοχής. Τα σαββατοκύριακα θα βρείτε ουρές μπροστά από τα μαγαζιά, αλλά δείξτε υπομονή και δεν θα το μετανιώσετε.

Mangerie Bebek

Στην κομψή περιοχή του Bebek, το Mangerie Bebek διαθέτει μια όμορφη ταράτσα που σας επιτρέπει να θαυμάσετε τον Βόσπορο. Είναι μια φημισμένη περιοχή της Πόλης, πολυσύχναστη από διασημότητες. Πέρα από τα τοπικά πιάτα, παρέχει και διεθνή κουζίνα, και ιδιαίτερα εξαιρετικούς φρέσκους χυμούς και μεγάλη ποικιλία τσαγιών.

Emek Café Yenikoy

Βορειότερα της Πόλης, στην εύπορη συνοικία του Yenikoy (ΣτΜ Νεοχώρι) αύτο το εστιατόριο είναι από τα παλαιότερα της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται στην όχθη του Βοσπόρου και το σκηνικό είναι υπέροχο! Μην χάσετε την Μενεμένη τους. Επιπλέον, περπατώντας σ’αυτή την περιοχή θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά τα όμορφα γιαλιά!

Kale

Είναι το τέλειο μαγαζί για να ξεκινήσετε την εμπειρία σας με το τουρκικό πρωινό, αφού αυτό το μαγαζί εξειδικεύεται στα πρωινά, και βρίσκεται πάνω στην όχθη του Βοσπόρου, ανάμεσα στις δύο ακτές. Η διακόσμησή του είναι λιτή, το φαγητό όμως υπέροχο. Προτείνεται να ξεκινήσετε με το serpme kahvaltisi που περιλαμβάνει ένα μιξ όλων των σπεσιαλιτέ. Μετά το πρωινό σας απολαύστε μια βόλτα και επισκεφτείτε το Rumeli Hisar, το φρούριο που χτίστηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή μεταξύ 1451 και 1452, πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Στους μικρούς δρόμους του Karakoy

Τα τελευταία χρόνια η συνοικία του Karakoy μεταμορφώθηκε στον ναό των hipster και της μποέμικης ζωής της Πόλης. Αρκετά δροσερά μικρά μαγαζιά έχουν ανοίξει και θα βρείτε κάθε είδους φαγητό, από τηγανίτες και αρτοσκευάσματα, ή πιο παραδοσιακά brunch. Από τα δεκάδες μαγαζιά που θα βρείτε στην περιοχή, δοκιμάσαμε τα Pan, Pin και Karabatak, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που αξίζει να δείτε.

Κωνσταντινούπολη.
Στην Τουρκία το πρωινό, προφερόμενο καβάλτι, είναι ένα πλήρες γεύμα. Είναι ένα γεύμα αλμυρό, συχνά το πιο γεμάτο της ημέρας. Η λέξη καβάλτι βρίσκει την ρίζα της στην έκφραση kahve alti που σημαίνει «πριν τον καφέ». © Shutterstock

Konak Café Galata

Το Konak Café με την βεράντα του στην περιοχή του Γαλατά, σίγουρα βρίσκεται στην λίστα καθώς πολλοί τουρίστες μένουν συχνά στην περιοχή. Το συνιστούμε για την υπέροχη θέα στην παλιά πόλη και την χαλαρή ατμόσφαιρα πριν ξεκινήσετε μια βόλτα στα αξιοθέατα. Είναι το μέρος που δεν πρέπει να χάσετε αν είστε στην γειτονιά.

Εκτός όμως από καφέ και εξαιρετικό πρωινό η Κωνσταντινούπολη έχει και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό. Μία από αυτές το εστιατόριο Hamdi.

Αυτό το εστιατόριο που είναι από τα πιο αγαπημένα της Πόλης και βρίσκεται κοντά στην Αιγυπτιακή Αγορά, ανήκει στον Hamdi Arpaci, ο οποίος ξεκίνησε ως υπαίθριος πωλητής φαγητού την δεκαετία του 1960. Τα νόστιμα κεμπάπ του τύπου Urfa έγιναν τόσο δημοφιλή, που σύντομα αναβαθμίστηκε σ’αυτό το πολυώροφο εστιατόριο, το οποίο έχει θέα στην παλιά πόλη, στον Κεράτιο Κόλπο και στον Πύργο του Γαλατά από την βεράντα του τελευταίου ορόφου.

Το φαγητό εδώ είναι εξαιρετικό. Δοκιμάστε το yogurtlu saksuka (μεζές γιαουρτιού με τηγανιτές μελιτζάνες, πιπεριές και πατάτες), icli kofte (κεφτέδες τυλιχτούς σε πληγούρι) και lahmacun (λεπτή πίτσα με κρέας), ακολουθούμενα από οποιοδήποτε κεμπάπ και θα φύγετε χορτασμένοι και χαρούμενοι – εξαιρετικά χορτασμένοι αν τελειώσετε με ένα από τα σπιτικά επιδόρπια (ο μπακλαβάς τους είναι υπέροχος).  Οποιοδήποτε καλό εστιατόριο σαν αυτό είναι πάντα απασχολημένο, οπότε φροντίστε να κάνετε κράτηση και μην ξεχάσετε να ζητήσετε τραπέζι στον τελευταίο όροφο με θέα (εκτός αν ο καιρός είναι ζεστός).

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.