Η παγκόσμια αποκαθήλωση του Μάικλ Τζάκσον

Μπορεί το απόλυτο είδωλο της μουσικής να αποκαθηλωθεί, 10 χρόνια μετά τον θάνατο του, με την καθολική αποστροφή να παίρνει τη θέση της άνευ όρων λατρείας, που κάποτε παρατηρούσαμε από εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο;
Μάλλον ναι, είναι η απάντηση, αν λάβουμε υπόψη το τσουνάμι αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η μετάδοση του ντοκιμαντέρ της HBO «Leaving Neverland», σύμφωνα με το οποίο ο Μάικλ Τζάκσον κακοποιούσε σεξουαλικά συστηματικά ανήλικα αγόρια. Επρόκειτο για μια κατηγορία, για τον μεγάλο καλλιτέχνη της ποπ, που είχε “ψιθυριστεί” έντονα και τις προηγούμενες δεκαετίες, ποτέ όμως δεν είχε λάβει τη μορφή επίσημης καταγγελίας, πόσο μάλλον προβολής της από ένα διεθνές αξιόπιστο δίκτυο.
Το «Leaving Neverland», όπου δύο άνδρες που καταγγέλλουν πως ο Τζάκσον τους κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ ήταν στην ηλικία των 7 και 10 ετών στις αρχές του 1990, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα τρόμου και δυσπιστίας, μετά την προβολή του, σε δύο μέρη, από το αμερικανικό δίκτυο HBO, με την απογοήτευση τελικά να κυριαρχεί και να οδηγεί πια σε δράση μεγάλους μουσικούς οργανισμούς .

Κι αυτό διότι οι αντιδράσεις δεν συνίστανται πλέον μόνο σε φιλοσοφικού τύπου συζητήσεις, σχετικά με το κατά πόσον πρέπει να συνδέουμε τον βίο του καλλιτέχνη με το αποτέλεσμα και την επιρροή της δημιουργίας του, ούτε με την καμπάνια των ορκισμένων… για πάντα fan του, οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν το ενδεχόμενο το μεγάλο τους είδωλο να ήταν στην πραγματικότητα ένας στυγνός βιαστής παιδιών, και πραγματοποιούν μέχρι και πορείες ανάδειξης του… λευκού ποινικού του μητρώου.
Άλλωστε, το να «πυροβολείς έναν νεκρό», που είχε κατακτήσει τα πάντα στη ζωή του και έχει προσφέρει πρωτοφανή στα χρονικά ψυχαγωγία σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ίσως να μην έχει σημασία για κάποιους. Το «εμπάργκο», όμως, στη μουσική του, από κορυφαία δίκτυα, συνιστά πια και επίσημα την αποκαθήλωση του θρύλου.
Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες, με ραδιοφωνικούς σταθμούς σε πρώτη φάση, οι οποίοι ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον τη διακοπή της μετάδοσης των τραγουδιών του, προσδίδοντας έτσι μια νέα, πιο σοβαρή, διάσταση, στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον εξω-επαγγελματικό βίο του Μάικλ Τζάκσον.
Την αρχή έκανε το BBC Radio 2, που ανακοίνωσε τη διακοπή, προσωρινά τουλάχιστον, μετάδοσης των τραγουδιών του. Ακολούθησαν σε διάστημα λίγων 24ωρων σταθμοί από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του δημοφιλούς καναδικού σταθμού MediaWorks, που αποδίδει την εν λόγω απόφαση όχι σε κάποια διάθεση ηθικής λογοκρισίας, αλλά στις προτιμήσεις του ίδιου του του κοινού: «Ο Μάικλ Τζάκσον δεν παίζει αυτή τη στιγμή σε καμία λίστα του MediaWorks Radio. Αυτό αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις του κοινού μας – είναι η δουλειά μας να διασφαλίζουν ότι ο ραδιοφωνικός μας σταθμός παίζει τη μουσική που το κοινό μας θέλει να ακούσει».
«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να ακούει πλέον τα τραγούδια με τον ίδιον τρόπο» είπε από την πλευρά του ο Ολλανδός παραγωγός Άριαν Σνιτζντερς.
Στη χώρα μας, σήμερα ο σταθμός Easy 97,2 έλαβε παρόμοια απόφαση και στο εξής δεν θα παίζει τα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον.
Καμπάνια των ορκισμένων υποστηρικτών του
Την ίδια ώρα, οι θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον παγκοσμίως σπεύδουν να διατρανώσουν την αθωότητά του χρησιμοποιώντας στο Twitter την ετικέτα #MJInnocent.

Ορισμένοι εξ αυτών συγκέντρωσαν χρήματα για μια εκστρατεία αφισοκόλλησης στα λεωφορεία του Λονδίνου με σύνθημα:«Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα. Οι άνθρωποι λένε. #MJInnocent», ενώ συχνές είναι και οι συγκεντρώσεις τους, μεταξύ των οποίων και έξω από το Channel 4 που μετέδωσε το ντοκιμαντέρ.

Η οικογένεια του Τζάκσον έχει ήδη αποκαλέσει το ντοκιμαντέρ και την ειδησεογραφική κάλυψη των κατηγοριών ως «δημόσιο λιντσάρισμα» τονίζοντας ότι είναι «100% αθώος».
Είναι ο λόγος του ενός, ενάντιον στον λόγο του άλλου, αφού δίκη για αυτά τα φριχτά αδικήματα, δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ…
Οι καταγγελίες στο ντοκιμαντέρ
Δύο άνδρες δήλωσαν ότι είχαν κακοποιηθεί εκατοντάδες φορές από τον Μάικλ Τζάκσον, από την ηλικία των επτά και των 10 ετών. Ο 36χρονος Γουέιντ Ρόμπσον ανέφερε ότι ο θρύλος της ποπ τον κακοποίησε σεξουαλικά από την ηλικία των επτά ετών και προσπάθησε να τον βιάσει όταν ήταν 14 ετών. O 40χρονος Τζέιμς Σεϊφτσάκ, δήλωσε ότι ο Τζάκσον τον κακομεταχειριζόταν σεξουαλικά «από την ηλικία των 10 έως τα 14 περίπου».

Ερωτηθείς εάν η  κακοποίηση τους συνέβη επανειλημμένα, τόσο ο Ρόμπσον  όσο και ο Σεϊφτσακ δήλωσαν: «Μας κακοποίησε σεξουαλικά εκατοντάδες φορές» .

Ο Γουέιντ Ρόμπσον είπε: «Κάθε φορά που ήμουν μαζί του, κάθε φορά που έμενα μαζί του, με κακοποιούσε αγγίζοντας το σώμα μου και χαιδεύοντας με»  ενώ πρόσθεσε  πως τότε, που ήταν 14 ετών, ο Τζάκσον προσπάθησε να τον βιάσει.

Ο Τζάκσον σύμφωνα με τους δύο νεαρούς προσπαθούσε να τους κάνει να πιστέψουν ότι μόνο έτσι μπορεί να εκδηλωθεί η αγάπη του και τους έλεγε ότι αυτό είναι το μυστικό τους: «Αν άλλος μάθει ποτέ τι κάνουμε, εσύ και εγώ θα πάμε στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μας»,  μου έλεγε δήλωσε ο Ρόμπσον στο BBC.

Ανάλογες είναι οι περιγραφές και του Τζέιμς Σεϊφτσάκ που είχε γνωρίσει τον Τζάκσον στα γυρίσματα ενός διαφημιστικού της Pepsi και αποκάλυψε ότι ο τραγουδιστής του έδειξε πώς να αυνανίζεται. «Όλα ξεκίνησαν με ένα γαλλικό φιλί και σιγά σιγά φτάσαμε στο στοματικό». Οι δύο άνδρες υποστηρίζουν ότι κακοποιούνταν από τον τραγουδιστή για πολλά χρόνια, μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.
Η συνέντευξη στην Όπρα
Η Όπρα Γουίνφρεϊ, που είναι κι η ίδια θύμα σεξουαλικής επίθεσης, πήρε συνέντευξη, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, από τους καταγγέλλοντες Γουέιντ Ρόμπσον και Τζέιμς Σέιφτσακ, στο πλαίσιο ενός ειδικού αφιερώματος που προβλήθηκε ενώπιον ενός κοινού θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Η παρουσιάστρια επισήμανε στους δύο άνδρες ότι θα βρεθούν ενώπιον ενός κύματος οργής.
«Θα αντιμετωπίσετε όλη την οργή» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Θα την αντιμετωπίσετε. Εγώ θα την αντιμετωπίσω. Όλοι μας θα την αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε, προτού ο Ρόμπσον της απαντήσει ότι έχει ήδη δεχθεί απειλές σε βάρος της ζωής του…
«Νέο επεισόδιο» στη διαμάχη με ντοκιμαντέρ του BBC
Το BBC ήταν αυτό που έθεσε πρώτο το εμπάργκο στη μουσική του, αυτό είναι που θα δώσει και τη συνέχεια σχετικά με τις άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του βασιλιά της Ποπ. Ήδη το δίκτυο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τη δική του ταινία για τον εκλιπόντα ποπ σταρ, που θα παρουσιαστεί αργότερα εφέτος. Η ταινία με τίτλο «Michael Jackson: The Rise and Fall» (Μάικλ Τζάκσον: Η άνοδος και η πτώση) θα ρίξει φως στη ζωή και την καριέρα του τραγουδιστή.
Στο ντοκιμαντέρ του BBC ο Ζακ Περέτι εξερευνά τα παιδικά χρόνια του Τζάκσον στο Γκάρι της Ιντιάνα, τη δεκαετία του 1960, τα χρόνια στο οικογενειακό συγκρότημα «The Jackson 5» και τη σόλο μουσική καριέρα του, καθώς και τις μάχες που έδινε με τη φήμη και τον Τύπο και την προετοιμασία για την περιοδεία του «This Is It» πριν από τον θάνατό του.
Η θέση που θα έχουν οι εν λόγω καταγγελίες στο ερχόμενο ντοκιμαντέρ, και το αν θα ολοκληρώσουν την αποκαθήλωση του σταρ, ή αν αντιθέτως σπείρουν τον σπόρο της αμφιβολίας για τις κατηγορίες, κάτι που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού οι ορκισμένοι φαν του, είναι κάτι που θα το μάθουμε αργότερα…
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
zougla.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.