Η είσοδος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί τη σταδιακή έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται κατά προτίμηση από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη ανοσίας.

Όσοι δεν προλάβουν να εμβολιαστούν μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούν να το κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής έξαρσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γρίπη: Πόσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα – Οι οδηγίες της Επιτροπής

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών.
  • Ενήλικες και παιδιά με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες και ανοσοκαταστολή.
  • Έγκυες, σε οποιαδήποτε εβδομάδα κύησης, λεχώνες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
  • Φροντιστές και άτομα που ζουν με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή με άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
  • Υγειονομικό προσωπικό και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
  • Διαμένοντες και εργαζόμενοι σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, κλειστές δομές και κέντρα φιλοξενίας.
  • Επαγγελματίες που έρχονται συστηματικά σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι.

Τι έδειξε η προηγούμενη περίοδος γρίπης

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, ο δείκτης γριπώδους συνδρομής άρχισε να αυξάνεται σταδιακά μετά την εβδομάδα 1-7 Δεκεμβρίου, φτάνοντας σε υψηλότερα επίπεδα στις αρχές του 2026.

Μετά την 1η Φεβρουαρίου ακολούθησε σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ από τα τέλη Απριλίου η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αντιγριπικός εμβολιασμός: Ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενδείξεις ανά ηλικία για τα 6 εμβόλια γρίπης

Κατά την περίοδο 2025-26 κυκλοφόρησε κυρίως ο ιός της γρίπης τύπου Α, με σποραδικά περιστατικά τύπου Β. Στην κοινότητα επικράτησε ο υπότυπος Α(Η3), ενώ σε μικρότερο βαθμό κυκλοφόρησε ο Α(Η1)pdm09.

Ο γενετικός χαρακτηρισμός δεν έδειξε σημαντικές γενετικές ή αντιγονικές μεταβολές που να υποδηλώνουν απόκλιση από τα στελέχη που περιλαμβάνονται στο αντιγριπικό εμβόλιο.

Νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι

Κατά την ίδια περίοδο, 164 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από αυτούς, 163 περιστατικά οφείλονταν σε γρίπη Α και ένα σε γρίπη Β. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας από 0 έως 92 ετών, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 84 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι από ιό τύπου Α. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας από 13 έως 97 ετών, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη.

Η πλειονότητα όσων χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ή κατέληξαν ανήκε σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για τις οποίες συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός, χωρίς όμως να έχει εμβολιαστεί.

Πόσες δόσεις χρειάζονται

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός χορηγείται συνήθως σε μία δόση ετησίως.

Για παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά προβλέπονται δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρατίθενται στην εγκύκλιο.

Μπορεί να γίνει μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί την ίδια ημέρα με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σε διαφορετικό σημείο του σώματος.

Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν ή μετά.

Τι ισχύει αν υπάρχουν συμπτώματα

Ασυμπτωματικά άτομα με αρνητικό τεστ COVID-19 μπορούν να εμβολιάζονται κανονικά.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι να υποχωρήσουν.

Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός καταχωρίζεται υποχρεωτικά στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, από τον θεράποντα ιατρό ή τον φαρμακοποιό που τον διενεργεί.

Μέτρα προστασίας από τη γρίπη

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αποτελούν βασικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς των ιών.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου καλούνται να απευθύνονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας για ενημέρωση και εμβολιασμό.

Με αφορμή την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και κάλεσε τους πολίτες να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους και να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Από geoathanas

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.