Η ΑΑΔΕ περνά και στον έλεγχο από αέρος, με νέο ψηφιακό «ραντάρ» που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις αεροσκαφών στον ελληνικό χώρο.

Στο «ραντάρ» της ΑΑΔΕ μπαίνουν και οι πτήσεις αεροσκαφών, με τον ελεγκτικό μηχανισμό να αποκτά ένα νέο ψηφιακό «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Η νέα πλατφόρμα θα δίνει σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις κινήσεις αεροσκαφών εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, επιτρέποντας στις ελεγκτικές υπηρεσίες να εντοπίζουν ύποπτες διαδρομές και να ανοίγουν τον δρόμο για στοχευμένες φορολογικές και τελωνειακές διασταυρώσεις.

Με ετήσια συνδρομή 5.580 ευρώ η ΑΑΔΕ αποκτά πρόσβαση σε πλατφόρμα παρακολούθησης αεροσκαφών, καθώς και σε γεωχωρική πλατφόρμα επιχειρησιακής ανάλυσης (GIS), για τις ανάγκες του Αυτοτελούς Τμήματος Κεντρικού Θαλάμου Επιχειρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΑΑΔΕ: Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Οι πτήσεις στο «ραντάρ» της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η ειδική πλατφόρμα, στην οποία η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει πρόσβαση άμεσα, θα παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις αεροσκαφών εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Τα στοιχεία θα μπορούν να διασταυρώνονται με τις πληροφορίες που διαθέτει ήδη η φορολογική και τελωνειακή διοίκηση. Όπου προκύπτουν αποκλίσεις ή ύποπτες ενδείξεις, η υπόθεση θα μπορεί να περνά σε επόμενο στάδιο ελέγχου.

Στην πράξη, η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ακόμη «φίλτρο» κινδύνου. Ένα αεροσκάφος, μια ασυνήθιστη διαδρομή ή μια σειρά πτήσεων θα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για πρόσθετες διασταυρώσεις, εφόσον τα δεδομένα δημιουργούν ενδείξεις πιθανής φορολογικής ή τελωνειακής παράβασης. Στόχος είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες να ξεχωρίζουν γρηγορότερα τις κινήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και να κατευθύνουν εκεί τις δυνάμεις τους, αντί οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται χωρίς συγκεκριμένη στόχευση.

Φοροδιαφυγή… στον αέρα

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ελέγχους για ελικόπτερα που πετούν ή προσγειώνονται σε μη αδειοδοτημένους χώρους στα νησιά, ελέγχοντας ιδιοκτησία, διαχείριση και φορολογική συμμόρφωση εταιρειών, με βοήθεια και από ευρωπαϊκές αρχές. Η έρευνα αποκάλυψε πως ελικόπτερο ελληνικού νηολογίου, που προσγειώθηκε σε νησί των Κυκλάδων, ανήκει σε κυπριακή εταιρεία. Ως μισθωτής στην Ελλάδα εμφανίζεται μη κερδοσκοπικό Σωματείο και ως εκμεταλλεύτρια εταιρεία με αντικείμενο τις αεροπορικές μεταφορές και την εκπαίδευση πιλότων με έδρα αεροδρόμιο της Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ρεκόρ 160.000 καταγγελιών για φοροδιαφυγή, «πλαστές» αποδείξεις

Οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ πραγματοποίησαν εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων και τα ψηφιακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Από τους ελέγχους προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικής χρήσης του ελικοπτέρου (μίσθωση σε τρίτους) και της έκδοσης των αντίστοιχων φορολογικών παραστατικών. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ.

Ψηφιακός χάρτης

Το δεύτερο εργαλείο που μπαίνει στο οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ είναι η γεωχωρική πλατφόρμα επιχειρησιακής ανάλυσης GIS (Geographic Information Systems). Πρόκειται για τεχνολογία που συνδυάζει διαφορετικά δεδομένα με τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ψηφιακό χάρτη επιχειρησιακής δράσης. Μέσω αυτής θα μπορεί να αποτυπώνεται η δραστηριότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών και να συσχετίζονται διαφορετικές πληροφορίες, ώστε να εντοπίζονται περιοχές, συναλλαγές ή κινήσεις που εμφανίζουν αυξημένο βαθμό κινδύνου.

Η αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων μπορεί να συνδυαστεί με Τεχνητή Νοημοσύνη, drones και προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δικτύων κινδύνου. Με αυτόν τον τρόπο, διαφορετικές πηγές πληροφόρησης θα μπορούν να «κουμπώνουν» μεταξύ τους, αναδεικνύοντας σχέσεις, επαναλαμβανόμενα μοτίβα και σημεία στα οποία θα μπορεί να εστιάσει ο έλεγχος.

Από geoathanas

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.