Εκλογές 2019: Η επόμενη ημέρα

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των πρώτων μεταμνημονιακών Εθνικών εκλογών δεν κερδίζει το κόμμα που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά αυτό που είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη της χρεοκοπίας. Στα θετικά της εκλογικής αναμέτρησης το γεγονός πως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, οριακά, μένει εκτός Βουλής.

Αναμφισβήτητα, συνιστά μια καθαρή νίκη της ΝΔ, όμως το επίσης σαφές μήνυμα της κάλπης είναι ότι συνιστά και μια εντυπωσιακή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκρατεί το συντριπτικά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του 2015, και επιβεβαιώνει πως αποτελεί  τον βασικό και ισχυρό πόλο της Προοδευτικής Παράταξης.

Η ΝΔ, σε συνεργασία με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μιντιακή ολιγαρχία, κατάφερε να συσπειρώσει τη “Δεξιά Πολυκατοικία” στη βάση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου,  που δημιούργησε με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ. Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς, μετά το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε – και δικαιωματικά – πως οι πολίτες επέλεξαν το κυβερνητικό πρόγραμμα, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι αν πραγματικά το σύνολο των ψηφοφόρων γνωρίζει το πρόγραμμά της  καθώς η ΝΔ επέλεξε επικοινωνιακά  να θολώσει τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της, έχοντας κλειδώσει τη νίκη. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μένει να αποδειχτεί στην πραξη.

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει, παράλληλα, ότι συνετρίβη και το σχέδιο “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ. Με το υψηλό ποσοστό του (πάνω από 31%), ένα από τα υψηλότερα  ποσοστά αντιπολίτευσης στην Ευρώπη, παραμένει ο κυρίαρχος προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αντέχοντας στο σφυροκόπημα που δέχτηκε μέσα στην τετραετία, μόνος έναντι όλων. Το ΚΙΝΑΛ, που εμμονικά είχε  ως στόχο “να θέσει εκτός παιχνιδιού” ώστε “να μην έχει λόγο την επόμενη ημέρα και να μην κινητοποιεί τον κόσμο”, όπως κυνικά ομολογούσαν τα στελέχη του, παρέμεινε καθηλωμένο στα ποσοστά των ευρωεκλογών.

Από τη συζήτηση για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τα όποια λάθη και τα όποια επιτεύγματα σε επίπεδο διακυβέρνησης, δεν μπορεί βέβαια να απουσιάζει και το ζήτημα της οργανωτικής αδυναμίας του κόμματος, που από 3% βρέθηκε στην κυβέρνηση. Παρόλο που διατήρησε την εκλογική του βάση, αυτή δεν έχει αντιστοιχηθεί με μια ευρεία κομματική βάση.   Καθώς καθορίζονται οι νέοι – μεταμνημονιακοί- πολιτικοί συσχετισμοί ο Τσίπρας καλείται να διαμορφώσει ένα – νέο- πιο οργανωμένο και ισχυρό κόμμα, με σύγχρονες δομές που θα εκφράσει τον ευρύτερο χώρο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανασυνταχθεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.