«Ξαφνικός θάνατος» για τις τοπικές εφημερίδες

«Ξαφνικός θάνατος» για τις τοπικές εφημερίδες

«Ξαφνικός θάνατος» για τις τοπικές εφημερίδες

 

 

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο περιφερειακός Τύπος της χώρας. Με κλειστά τα καταστήματα, έχει σπάσει ακόμα μια φορά φέτος ο κύκλος των συνδρομητών, ενώ η ύφεση μετατρέπει ακόμα και το μικρό έξοδο για την εφημερίδα σε σπατάλη που μπορεί να κοπεί από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, είναι ακριβώς οι τοπικές εφημερίδες και οι ιστοσελίδες τους, μαζί με τα περιφερειακά κανάλια που σηκώνουν το βάρος της ενημέρωσης για την πανδημία όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη αναγνωσιμότητα, ενώ και οι τοπικές Αρχές ζητάνε τη δημοσίευση των δράσεών τους, θεωρώντας –και σωστά– ότι ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται για τον δήμο του ή την τοπική υπηρεσία.

Από πού όμως θα έχουν έσοδα οι τοπικές εφημερίδες για να ασκούν και επαγγελματική δημοσιογραφία, όταν ακόμα και η περιορισμένη διαφήμιση δεν φτάνει καν στην περιφέρεια;

Τον Δεκέμβριο κλείνει και η παράταση που είχε δοθεί για την υποχρεωτική δημοσίευση των ανακοινώσεων του Δημοσίου στον τοπικό Τύπο.

Η δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων για προσλήψεις, συμβάσεις έργων και προσκλήσεις ενδιαφέροντος μπήκαν στο στόχαστρο των μνημονίων ως «έξοδο» του Δημοσίου που περιττεύει και ψηφίστηκε η κατάργησή τους.

Οποιος θέλει να μάθει για μία θέση εργασίας, ας ψάξει μόνος του στο διαδίκτυο. Κι αν θέλεις να δεις τους όρους μιας προκήρυξης για μεγάλο έργο, ψάξε πάλι μόνος σου.

Πέρα όμως από θέμα διαφάνειας, η κατάργηση των ανακοινώσεων, που έχουν πίσω τους ιστορία άνω του ενός αιώνα στον τοπικό Τύπο, δημιουργεί συνθήκες «ξαφνικού θανάτου» στις επαρχιακές εφημερίδες και τη δημοσιογραφία, αφού δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εσόδων αυτών.

Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.