Κορονοϊός-Σταθεροποιούνται τα κρούσματα, ασφυκτιούν MΕΘ

Κορονοϊός-Σταθεροποιούνται τα κρούσματα, ασφυκτιούν MΕΘ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σχετικά με την πληρότητα των ΜΕΘ Covid, είναι ενδεικτικά της δύσκολης κατάστασης με την οποία βρίσκεται το ΕΣΥ.

 

Μηνύματα ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου, εκπέμπονται από κυβέρνηση και ειδικούς.

Αν και υπάρχει μία αχτίδα φωτός, καθώς υπάρχουν πλέον ενδείξεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων, ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που θα κρίνουν την άρση του lockdown είναι οι αντοχές του ΕΣΥ.

Στην ενημέρωση της Δευτέρας για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, σημάδια βελτίωσης στα αστικά κέντρα και υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50%, σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σχετικά με την πληρότητα των ΜΕΘ Covid, είναι ενδεικτικά της δύσκολης κατάστασης με την οποία βρίσκεται το ΕΣΥ.

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται στη χώρα μας περίπου 4.400 άνθρωποι με Covid. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Cοvid στην Επικράτεια βρίσκεται στο 86%, στην Αττική στο 81%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζει το 99%, ανακοίνωσε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

“Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι θα αυξηθούν, καθώς οι επιπτώσεις στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες 7 ημέρες.

Είναι ενδεικτική, εξάλλου, και η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά, όταν ερωτήθηκε αν θα κάνουμε Χριστούγεννα με SMS στο 13033 και με απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, όπως δηλαδή συνέβη το Πάσχα του 2020.

“Ας μην βιαζόμαστε”, απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να προσθέσει: “Μέρα με τη μέρα αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα”.

Στη συνεχεία κατέστησε σαφές ότι “όσες αποφάσεις είναι να ληφθούν, θα ληφθούν στην ώρα τους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.