«Βόμβα» ΕΛΣΤΑΤ με αναθεώρηση ΑΕΠ και εκτόξευση χρέους – Μνημονιακό μήνυμα από Σκυλακάκη

Σε δημοσιονομική «βόμβα» παραπέμπει η η αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς οδήγησε σε μείωσή του κατά  4 δισ. ευρώ και πλέον.

Αν το παραπάνωποσό συνδυαστεί και με την ύφεση, το ΑΕΠ του 2020 θα πέσει κάτω από τα 170 δισ. ευρώ και θα τείνει προς τα 165 δισ. ευρώ, ενώ εκτοξεύεται σε επίπεδα πάνω από 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.

Η ΕΛΣΤΑΤ προέβη στην τακτική, ανά πενταετία, αναθεώρηση των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν το ΑΕΠ και άλλαξε το έτος βάσης υπολογισμού, που ήταν το 2010 και το αντικατέστησε με το έτος 2015

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον επανυπολογισμό του ύψους του ΑΕΠ για όλα τα προηγούμενα έτη, μέχρι και το 2019, που υπάρχουν τα οριστικά στοιχεία για το ύψος του.

Ωστόσο η νέα καταμέτρηση του ΑΕΠ το βρήκε αισθητά μικρότερο, σε σχέση με εκείνο που υπολογιζόταν με βάση την παλαιότερη μέθοδο μέτρησης και ταυτόχρονα εκτίναξε στα ύψη το δημόσιο χρέος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sofokleousin.gr για το έτος 2019, το ύψος του ΑΕΠ με βάση την προηγούμενη μέτρηση, υπολογιζόταν σε 187,46 δισ. ευρώ. Όμως, με τη νέα μέθοδο το ΑΕΠ υπολογίστηκε σε 183,41 δισ. ευρώ, δηλαδή μικρότερο κατά 4,04 δισ. ευρώ.

Μικρότερο βρέθηκε και το ΑΕΠ των προηγουμένων ετών, μέχρι και το 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα το ΑΕΠ του 2018, μειώθηκε κατά 4,99 δισ. ευρώ, του 2017 μειώθηκε κατά 3,07 δισ. ευρώ, και το ΑΕΠ του 2016 μειώθηκε κατά 2,25 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 14,35 δισ. ευρώ.

Πώς επηρεάζει το ΑΕΠ του 2020

Η αναθεώρηση των επιμέρους στοιχείων του ΑΕΠ, αναμένεται να επηρεάσει και το ύψος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του 2020, αφού θα υπολογίζεται με άλλη μέθοδο και με διαφορετική βαρύτητα των επιμέρους στοιχείων.

Το υπουργείο Οικονομικών συντάσσοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ του 2019 ήταν στο επίπεδο των 187,46 δισ. ευρώ, με βάση το ποσό αυτό υπολόγισε ότι με ύφεση κατά 8,2% φέτος, λόγω της πανδημίας, το ύψος του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο ποσό των 170,72 δισ. ευρώ.

Όμως, καθώς κατέβηκε η βάση υπολογισμού του 2019, είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την ίδια ύφεση, το ύψος του ΑΕΠ του 2020, θα πέσει κάτω από τα 170 δισ. ευρώ.

Το ύψος του ΑΕΠ θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, εάν το επηρεάσει η «δομική» αλλαγή στη διαδικασία υπολογισμού που καθιέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ και ίσως τείνει προς το επίπεδο των 165 δισ. ευρώ.

Έκρηξη χρέους

Η πτώση του ΑΕΠ εκτοξεύει στα ύψη το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, ακόμη και αν δεν αυξηθεί το ποσό του χρέους. Συγκεκριμένα το 2019, το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ με την παλιά μέθοδο είχε υπολογιστεί στο 176,6% του ΑΕΠ και με την αναθεώρηση αυξήθηκε στο 180,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019.

Επίσης, αναθεωρήθηκαν τα ποσοστά του χρέους και για τα προηγούμενα χρόνια, και όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες το χρέος του 2018, κατά 3 μονάδες το 2017 και πάνω από 2 μονάδες το χρέος του 2016.

Ανάλογα θα είναι η επίπτωση καις το χρέος του 2020, το οποίο θα υπερβεί με «ασφάλεια» το 200% του ΑΕΠ.

Κυβερνητική απαισιοδοξία και μνημονιακές «ζυμώσεις»

Απαισιόδοξος παρουσιάστηκε από το βήμα της Βουλής για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ο αν. υπουργός Οικονομικών μετά την αναθεώρηση των μακροοικονομικών μεγεθών από την ΕΛΣΤΑΤ, προκαλώντας ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι.

Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε το ΑΕΠ προς τα κάτω κατά 4 δισ. ευρώ για την περίοδο από το 2015 έως και σήμερα. Κατά τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του 2020 θα πέσει κάτω από τα 170 δισ. ευρώ αγγίζοντας τα 165 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 200% του ΑΕΠ θα φτάσει το δημόσιο χρέος. Προφανώς, τα εν λόγω στοιχεία ανατρέπουν τα δεδομένα και ως προς την προσδοκώμενη ανάκαμψη.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση αν αντιμετωπίσει το χρέος και τα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια» έκρινε ο αν. υπουργός και συνέστησε συνετή χρήση των εσόδων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τομέας ο οποίος του ανατέθηκε μετά τον μίνι ανασχηματισμό του περασμένου Αυγούστου.

«Χρειάζεται να είμαστε πολύ συνετοί. Είναι σημαντικό το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με σωφροσύνη γιατί η εποχή είναι δύσκολη και ο χρόνος αβέβαιος. Για να υπάρξει ανάκαμψη θέλει πνεύμα διαλόγου», ήταν η τοποθέτηση του Θ. Σκυλακάκη που προκάλεσε ανησυχία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.