Ερωτήσεις και απαντήσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τις μάσκες στα παιδιά

Η νόσος του κοροναϊού (COVID-19) είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοροναϊό.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια αναπνευστική νόσο και θα αναρρώσουν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνια αναπνευστική νόσος και καρκίνος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη και την επιβράδυνση της μετάδοσης είναι καλά ενημερωμένος για τον ιό COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί και πώς εξαπλώνεται. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη μόλυνση πλένοντας τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας συχνά τρίψιμο με βάση το αλκοόλ και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Ο ιός COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων σιέλου ή εκκένωσης από τη μύτη όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, οπότε είναι σημαντικό να ασκείτε επίσης αναπνευστική εθιμοτυπία (για παράδειγμα, βήχοντας σε έναν καμπμένο αγκώνα).

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για το COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τρέχουσες κλινικές δοκιμές που αξιολογούν τις πιθανές θεραπείες. Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμα τα κλινικά ευρήματα.

 

Ερωτήσεις και Απαντήσεις απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για Παιδιά και μάσκες που σχετίζονται με το COVID-19

 

Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι συμβουλεύονται και τηρούν πάντα τις τοπικές αρχές σχετικά με τις προτεινόμενες πρακτικές στην περιοχή τους. Μια διεθνής και διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκέντρωσε η ΠΟΥ εξέτασε στοιχεία σχετικά με τη νόσο και τη μετάδοση της νόσου COVID-19 σε παιδιά και τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρήση μασκών από παιδιά.

Με βάση αυτό και άλλους παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και τα ορόσημα ανάπτυξης, η ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν τα ακόλουθα:

Τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτό βασίζεται στην ασφάλεια και το γενικό συμφέρον του παιδιού και στην ικανότητα χρήσης κατάλληλης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια.

Η ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η απόφαση χρήσης μασκών για παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Εάν υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή όπου διαμένει το παιδί Η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και κατάλληλη μάσκα Πρόσβαση σε μάσκες, καθώς και ξέπλυμα και αντικατάσταση μάσκας σε ορισμένες ρυθμίσεις (όπως σχολεία και υπηρεσίες φύλαξης παιδιών) Επαρκής επίβλεψη ενηλίκων και οδηγίες στο παιδί σχετικά με το πώς να φορέσει, να βγάλει και να φορέσει με ασφάλεια μάσκες

Πιθανός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεννόηση με εκπαιδευτικούς, γονείς / φροντιστές ή / και ιατρικούς παρόχους

Ειδικές ρυθμίσεις και αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας

Η ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες, ιδίως όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους μάσκας, τον τρόπο επιλογής τους και τον τρόπο χρήσης τους είναι διαθέσιμες εδώ: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and – μάσκες τρόπου χρήσης

Μπείτε στο παρακάτω link – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-children-and-masks-related-to-covid-19 – και δείτε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

-Υπάρχουν καταστάσεις όπου παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω μπορεί να φορούν ή να απαιτείται να φορούν μάσκα;

 

-Πρέπει τα παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία να φορούν μάσκες;

 

-Πρέπει τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας ή μια ιατρική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φορούν μάσκα;

 

-Τι είδους μάσκα πρέπει να φορούν τα παιδιά;

 

-Πώς πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα;

 

-Πρέπει ένα παιδί να φορά μάσκα στο σπίτι;

 

-Πρέπει οι δάσκαλοι ή άλλοι ενήλικες που εργάζονται με παιδιά να φορούν μάσκα;

 

-Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα όταν παίζουν σπορ ή κάνουν σωματικές δραστηριότητες;

 

-Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τις μάσκες υφάσματος όπως οι ασπίδες προσώπου;

 

 

 

Πηγή:www.who.int

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.