Γερμανοί και Αγία Σοφία

Είναι μερικές φορές στην ιστορία που οι άνθρωποι ή τα κόμματα καλούνται να πάρουν αποφάσεις οι οποίες δείχνουν ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν.

Μπορεί κάποιος να συμφωνεί η όχι μαζί τους πολιτικά, αλλά σε ένα θέμα που παίρνουν θέση και αφορά την μετατροπή ενός μνημείου, όχι ενός πολιτισμού αλλά όλης της ανθρωπότητας, πιστεύω ότι οι θέσεις τους αυτές πρέπει να τονιστούν γιατί σηματοδοτούν κάτι συγκεκριμένο.

Όσο για τους νέους βασιβουζούκους που τους είδαμε να πανηγυρίζουν έξω από την Αγία Σοφία επειδή μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος, έδειξαν πόσο αξιόπιστοι είναι ως λαός και ως πολιτική ηγεσία όχι μόνο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που μέχρι τώρα έκανε πως δεν βλέπει τα εγκληματικά τερτίπια του σουλτάνου (μιμούμενη την πολιτική Τσάμπερλεϊν που οδήγησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη.

Το ότι παίζει από η χθες η μετατροπή ως πρώτη είδηση παγκόσμια θα έπρεπε να τους είχε κάνει να τρέμουν, αλλά ο θρησκευτικός φανατισμός δεν τους αφήνει να καταλάβουν. Έχουν βάλει στην άκρη ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στην διεθνή και διορατικοί και επέτρεψαν στον φανατισμό να εισχωρήσει στην κοινωνία τους, μετατρέποντας τους ίδιους σε άβουλη
μάζα χωρίς άποψη και έναν ναό με πλούσια ιστορία: αρχιτεκτονική, θρησκευτική, πολιτιστική, πολιτική, που μέχρι σήμερα ένωνε θρησκείες και πολιτισμούς, σε ένα τέμενος που χωρίζει βάζοντας απέναντι τους όλο τον χριστιανικό κόσμο (και
αρκετούς σκεπτόμενους μουσουλμάνους), ανεξαρτήτως δόγματος. Το πρόβλημα δικό τους.

Σε ρεπορτάζ που μας ήρθε από την Γερμανία βλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και ανέκαθεν έχει στενές σχέσεις η πολιτική της ηγεσία με την Τουρκία, ότι τα δεξιά και κυβερνητικά κόμματα: CDU και CSU και από την αντιπολίτευση: το αριστερό DIE LINKE, το κεντροαριστερό DIE GRÜNEN και το ακροδεξιό AFD με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν την μετατροπή της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σε τζαμί.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι στην Γερμανία που θωπεύουν και σέρνονται πίσω από τον σουλτάνο και αυτά είναι το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP και το κεντροαριστερό και σημερινός κυβερνητικός εταίρος εταίρος SPD.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι εφόσον τα κόμματα εκφράζουν το λαό, ότι η μεγαλύτερη μερίδα των Γερμανών καταφέρεται ενάντια στην κίνηση που έκαναν οι Τούρκοι. Το αν αυτό θα έχει συνέχεια ή ήταν απλά μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου εντός και εκτός τειχών, θα φανεί στην συνέχεια.

Βενετσάνος Γιώργος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.