Ροζ πάγος στις ιταλικές Άλπεις. Ανήσυχοι οι επιστήμονες για επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Φύκια κρύβονται πίσω από το ροζ στρώμα πάγου που εμφανίστηκε στις ιταλικές Άλπεις. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οφείλεται στα φύκια, σαν κι αυτά που έχουν εντοπιστεί στη Γροιλανδία, και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιτάχυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Ο Μπιάτζιο Ντι Μάουρο, του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Ιταλίας, ο οποίος είχε προηγουμένως μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς της Ελβετίας, εξηγεί: «Τα φύκια αυτά δεν είναι επικίνδυνα σαν εκείνα που είχαν εμφανιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ακτές της βόρειας Γαλλίας, αλλά είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη αλλά και στους Πόλους».

Οι ιταλικές Άλπεις έγιναν... ροζ

Τα φύκια αυτά, γνωστά με την επιστημονική ονομασία Ancylonema nordenskioeldii, έχουν εντοπιστεί και στη λεγόμενη «Σκοτεινή Ζώνη» της Γροιλανδίας, όπου επίσης λιώνουν οι πάγοι. Κανονικά ο πάγος αντανακλά πάνω από το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά τα φύκια σκουραίνουν την επιφάνειά του με αποτέλεσμα να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει ταχύτερα. Κι όσο ταχύτερα λιώνει ο πάγος τόσο περισσότερα φύκια εμφανίζονται, αφού αναπτύσσονται με τα νερά του και προσδίδουν μια ροζ κοκκινωπή απόχρωση, όπως στον λευκό πάγο στο Πάσο Γκάβια σε υψόμετρο 2.618 μέτρων.

«Όλα όσα σκουραίνουν το χιόνι, προκαλούν το λιώσιμό του καθώς επιταχύνουν την απορρόφηση της ακτινοβολίας. Προσπαθούμε να υπολογίσουμε και την επίδραση άλλων φαινομένων -πέραν της ανθρώπινης δραστηριότητας σε ό,τι αφορά στην υπερθέρμανση της Γης», εξηγεί ο Ντι Μάουρο επισημαίνοντας ότι πιθανώς να έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση των φυκιών και η παρουσία των πεζοπόρων και των λιφτ στις πλαγιές

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.