ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ Ελλήνων ο Ράμα για την «Αλβανική Ριβιέρα»

Δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, μετά και τη δολοφονία του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και όσα ακολούθησαν, η κυβέρνηση Ράμα υφαρπάζει τεράστιας αξίας παραλιακές εκτάσεις-φιλέτα στη λεγόμενη και «αλβανική Ριβιέρα» που ανήκουν σε ομογενείς και τις παραχωρεί προκλητικά στο υπουργείο Τουρισμού προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με την προκλητική απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου Τουρισμού περιέρχονται συνολικά 2.941.059 τ.μ. σε παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου Χιμάρας.Συγκεκριμένα:

* Οικισμός Δρυμάδες (Γωνία, Περίβολλος, Λαγκαδάκια, Σκάμπος, Αλευρα) 924.871 τ.μ.

* Οικισμός Βούνο (Ζουπέα, Υαλός) 719.171 τ.μ.

* Οικισμός Χιμάρας (Φούσα, Χανδακάς, Λιβάδι, Απέλιστρα, Χαλί, Ποτάμι, Φιλικούρι, Αργιλέος, Αρμυρίδα, Πάνορμος) 1.297.017 τ.μ.

Ενώ η απόφαση του Εντι Ράμα κάνει λόγο για «κρατικές ιδιοκτησίες» που περιέρχονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού, επί της ουσίας φωτογραφίζει εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν σε ομογενείς και οι οποίες μάλιστα καταπατούνται αυθαίρετα.

Οπως καταγγέλλει η Ομόνοια, ο πολιτικός φορέας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, οι εκτάσεις που κρατικοποιούνται έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, όχι μόνο με πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από τις αλβανικές αρχές, αλλά και τίτλους που δόθηκαν στους ομογενείς για ψηφοθηρικούς λόγους την τελευταία πενταετία επί διακυβέρνησης Ράμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οκτώ οικογενειών ομογενών στην Κακομέα Νίβιτσας: παραμονές των εκλογών του 2017, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους ο Δήμος Χιμάρας τους απέδωσε τίτλους ιδιοκτησίας για τη γη τους, χωρίς, όμως, να τους εγγράψει στο τοπικό υποθηκοφυλακείο. Σήμερα οι συγκεκριμένες εκτάσεις, όπως και η ευρύτερη παραθαλάσσια ζώνη, παραχωρούνται αυθαίρετα στο υπουργείο Τουρισμού.

Μάλιστα, οι αλβανικές μεθοδεύσεις δεν σταματούν εδώ: έως τις 20 του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί από την αλβανική Βουλή νόμος που προβλέπει πως όλες οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν διανεμηθεί προς χρήση σε ομογενείς αγρότες και κτηνοτρόφους -και για τις οποίες οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά στο υποθηκοφυλακείο για να τις κατοχυρώσουν- δεν θα πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με τον Νόμο 55/2015 έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις».

map1

Μεθοδικά και συντονισμένα

Από την επομένη της εκλογής του το 2013, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή ένα μεθοδικό σχέδιο για τον αφελληνισμό της παραθαλάσσιας περιοχής της Χιμάρας και τη λεηλασία των περιουσιών των ομογενών από μεγαλοεργολάβους και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κατηγορούνται από αλβανικά ΜΜΕ πως είναι «χορηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος». Προκειμένου, όμως, να πετύχει τον στόχο του, κρίθηκε αναγκαίο να διασφαλιστεί η εκλογή μιας ελεγχόμενης δημοτικής αρχής στη Χιμάρα, που δεν θα αντιδρά στις μόνιμες αλβανικές μεθοδεύσεις και επιδιώξεις στην περιοχή. Αυτό επιτεύχθηκε -όπως αποδείχτηκε και στις δημοτικές εκλογές του 2015- με τη συνένωση των Δήμων Χιμάρας και Λουκόβου (στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ελληνικής καταγωγής και χριστιανοί) με τον γειτονικό Δήμο Βρανίστας που κατοικείται από Αλβανούς μουσουλμάνους, στο πλαίσιο του αλβανικού «Καλλικράτη». Ουσιαστικά οι Αλβανοί μουσουλμάνοι της Βρανίστας εκλέγουν τον δήμαρχο της Χιμάρας, παρά τη διαφορετική βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό κανένας σχεδιασμός του Ράμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στη Χιμάρα εάν δεν υπήρχε ο «πρόθυμος» δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, αλβανιστί Γκιέργκι Γκόρο, που διανύει τη δεύτερη θητεία του. Ο Γκόρος έχει ταυτιστεί πλήρως με τις αλβανικές μεθοδεύσεις που επιδιώκουν να σβήσουν τη μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή-φιλέτο.

Τον Ιούνιο του 2017, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τον δήμαρχο Χιμάρας, που του είχε χορηγηθεί το 2014, επειδή -μεταξύ άλλων- «ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους, πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Ελληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Με διαδικασίες εξπρές

Η αρχή έγινε με τα περιβόητα Τουριστικά Χωριά σε εκτάσεις που… κρατικοποιήθηκαν με διαδικασίες εξπρές το 2016 και ανήκαν είτε σε ομογενείς είτε στην τοπική ορθόδοξη εκκλησία. Πρόκειται για την κατασκευή δέκα υπερσύγχρονων τουριστικών συγκροτημάτων, έκτασης 7.000-10.000 στρεμμάτων με 300 διώροφες μεζονέτες, 140 τ.μ. η καθεμιά, στα χωριά Δρυμάδες (4), Παλάσα (2), Χιμάρα (2) Γυάλι (1) και Κηπαρό (1). Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, όταν ολοκληρωθεί το project θα μπορεί να στεγάσει 14.000 άτομα νέο πληθυσμό, ο οποίος θα αλλάξει δραματικά τη σημερινή δημογραφική ισορροπία στην περιοχή κατά του ελληνικού στοιχείου που πλειοψηφεί συντριπτικά πληθυσμιακά, αλλά και στην ιδιοκτησία…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.