Το δωράκι του Τραμπ στον Ερντογάν

Ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι παρενέβη – υπέρ του Ερντογάν – σε έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών για ισχυρισμούς ότι η τουρκική τράπεζα Halkbank απέφυγε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Αυτό σύμφωνα με επιστολή του Wyden προς τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ που εστάλη την Δευτέρα.

«Οι εκθέσεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Trump υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Trump θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του να σταματήσει τυχόν περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά της τράπεζας και ότι συνεπώς ο Trump έδωσε οδηγίες σε εσάς (Barr) και στον υπουργό Οικονομικών [Steven] Mnuchin να παρέμβουν στο θέμα», έγραψε ο Wyden.

Η επιστολή σημείωσε ότι το γραφείο του Barr είχε αντικρούσει τις αναφορές ως «χυδαία λανθασμένους χαρακτηρισμούς».

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Wyden διεξήγαγε έρευνα και έθεσε μια σειρά ερωτήσεων για τον Barr, μεταξύ των οποίων: «Ο Πρόεδρος Trump ή κάποιος υπό τις εντολές του, προσπάθησε να παρέμβει, να επέμβει ή να εμπλακεί με την ανεξάρτητη έρευνα του Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Halkbank;»

Η επιστολή ανέφερε ότι ο Wyden διερευνά τις ενέργειες της διοίκησης Trump για τη Halkbank κατά τα δύο έτη πριν από ένα κατηγορητήριο έξι σημείων που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019 σχετικά με μια σκευωρία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Το κατηγορητήριο ήρθε λίγες μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία σε μια ευρέως επικριμένη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίχθηκαν από την Αμερική, σύμφωνα με την επιστολή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.