Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως βρίσκεται σε πανικό. Διαρκώς πληθαίνουν οι  πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα που μιλάνε για πρόωρες εκλογές, ακόμη και για επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς το κόμμα του Ερντογάν (AKP) πέφτει στις δημοσκοπήσεις έχοντας χαθεί στη λεγόμενη Προεδρική Δημοκρατία, που φαίνεται να έχει «χρεοκοπήσει». Η οικονομική κρίση είναι μια άλλη διάσταση της παρακμής του σημερινού καθεστώτος.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023. Αλλά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους ώστε να μπορέσουν να νικήσουν το κυβερνών κόμμα AKPE και τον μικρό ακροδεξιό σύμμαχό του MHP. Όλοι ζητούν επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται και από τον σχηματισμό δύο καινούργιων πολιτικών κομμάτων από τα «σπλάχνα» του AKP. Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβουτογλου έχει ήδη φτιάξει το δικό του κόμμα, το Κόμμα του Μέλλοντος, ενώ και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Μ. Αλί Μπαμπατσάν, έχοντας την υποστήριξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ετοιμάζει το δικό του κόμμα.

Ο Νταβούτογλου ευελπιστεί να συγκεντρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Ερντογάν. Απευθύνεται δηλαδή στην κλασική βάση του AKP: Δεξιοί, μουσουλμάνοι, εθνοσυντηριτικοί. Ενώ ο Μπαμπατσάν απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό ψηφοφόρων, που περιλαμβάνει και φιλελεύθερους,  Κούρδους, δημοκράτες και προοδευτικούς. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις τα δύο νέα κόμματα μπορούν να κερδίσουν από 10% έως 15% των πρώην ψηφοφόρων του Ερντογάν. Τα ποσοστά αυτά είναι περισσότερο από αρκετά για μια νέα ήττα του AKP και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Η πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης είναι τόσο έντονη, που ακόμη και στο εσωτερικό του AKP ορισμένοι πιστεύουν πως ο Ερντογάν θα αποφασίσει την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως εάν ο Ερντογάν αναγκαστεί να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, η καλύτερη ημερομηνία θα είναι το τέλος του καλοκαιριού του 2020. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος του Προέδρου και θα προτιμήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χωρίς να έχουν προλάβει να εδραιωθούν τα δύο νέα κόμματα.

Ενδεικτικά του πανικού του Παλατιού είναι και κάποια πρόσφατα γεγονότα που σημειώθηκαν. Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται στη φυλακή εδώ και τρία χρόνια, δημοσίευσε μια συλλογή από διηγήματα. Μια θεατρική ομάδα τα προσάρμοσε σε θεατρικό κείμενο και ανέβασε την παράσταση. Ανώτατα στελέχη του κεμαλικού CHP, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολούθησαν την παράσταση μαζί με στελέχη του αριστερού φιλοκουρδικού HDP, αλλά και άλλες προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Για τουλάχιστον μια εβδομάδα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Ερντογάν εξέφραζαν την οργή τους για αυτήν την εικόνα: «Ετοιμάζουν ένα νέο πραξικόπημα! Κάνουν μια συμμαχία με τους τρομοκράτες!», ανέφεραν πρωτοσέλιδα. Στην πραγματικότητα η αντίδρασή τους οφείλεται στο γεγονός πως γνωρίζουν καλά ότι μια συμμαχία του CHP με το HDP θα σημάνει το τέλος του AKP και του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται ένας ρεβανσισμός εναντίον προσώπων, τα οποία σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με στελέχη που εγκατέλειψαν το AKP για να ενταχθούν στους κόλπους είτε του κόμματος του Νταβούτογλου, είτε του κόμματος του Μπαμπατσάν. Οι πρώην φίλοι του Ερντογάν είναι πιο επικίνδυνοι από την αντιπολίτευση, καθώς γνωρίζουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις παράνομες ενέργειες του Ερντογάν. Η διαφθορά και όλες οι υπόγειες δράσεις εκτελέστηκαν σε συνεργασία με αυτούς. Όταν ο Νταβούτογλου κα Μπαμπατσάν εγκατέλειψαν το AKP, ο Ερντογάν τους κατηγόρησε για «διαίρεση της Ούμα (σουνίτικης κοινότητας)». «Πιστεύει πως είναι ο προφήτης;», σχολίασε ένας συνεργάτης του Νταβούτογλου.

Παρά όλες τις προσπάθειες, την προπαγάνδα και τα ψέματα, ο Ερντογάν ήδη αντιλαμβάνεται πως είναι η αρχή του τέλους. Πως θα φύγει; Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν. Ούτε και ο ίδιος.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.