Το 93-95% των εσόδων του λιβυκού κράτους από τα πετρέλαια – Ασφυξία στο καθεστώς Σαράτζ

Το κλείσιμο των κυρίως λιμανιών εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη ζημιώνει την οικονομία της χώρας και πρέπει σύντομα να επιλυθεί, δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, Σαντίκ αλ Καμπίρ.

Ο Λίβυος τραπεζίτης, μιλώντας στην παναραβική εφημερίδα «Asharq Al-Awsat» στο Λονδίνο, εξήγησε ότι το πετρέλαιο φέρνει το 93% με 95% των εσόδων του κράτους και καλύπτει το 70% των εξόδων.

Η παύση των εξαγωγών πετρελαίου «είναι σφαίρα στο κεφάλι, που θα βλάψει τη Λιβύη και τον λιβυκό λαό», είπε.

«Πραγματικά ελπίζουμε αυτή η κρίση να λυθεί το συντομότερο δυνατό καθώς μας βλάπτει όλους», είπε.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τη διοίκηση του Χαλίφα Χαφτάρ, έκλεισε τα λιμάνια και τις πετρελαιοπηγές πριν μια εβδομάδα.

Ο λόγος που το έκανε αυτό είναι επειδή ο τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός της Τρίπολης, ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ, χρησιμοποιούσε τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει τους υπέρογκους μισθούς των τζιχαντιστών που μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία στη Λιβύη για να τον ενισχύσουν.

Επίσης ο Σαράτζ ήταν έτοιμος να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια αποζημιώσεις σε τουρκικές εταιρείες που επλήγησαν από τον εμφύλιο της Λιβύης του 2011

Ο μόνος τρόπος για να σταματηθεί η λεηλασία των λιβυκών χρημάτων από τον Ερντογάν, τον Σαράτζ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ήταν να τους κοπεί το πετρέλαιο και τα έσοδα από αυτό.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης είναι 1,2 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.