Έκκληση από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στο Ιράν για τα πυρηνικά

Κοινή έκκληση απηύθυναν σήμερα Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία στο Ιράν προκειμένου να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά και να απόσχει από την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

«Καλούμε το Ιράν να αναστρέψει όλα τα μέτρα που είναι ασυμβίβαστα με τη συμφωνία και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση», ανέφεραν οι ηγέτες των τριών ευρωπαϊκών χωρών σε κοινή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Καλούμε το Ιράν να απέχει από περαιτέρω βίαιες ενέργειες ή εξάπλωση και παραμένουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Ιράν σε αυτή την ατζέντα για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτουν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το 2015, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, τη συμφωνία, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018, ενώ πρόσφατα κάλεσε τους Ευρωπαίους να πράξουν το ίδιο.

Σε απάντηση η Τεχεράνη άρχισε από τον Ιούλιο του 2019 να υπαναχωρεί από δικές της δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας, ενώ μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ανακοίνωσε ότι δεν αισθάνεται πλέον να δεσμεύεται από κανένα όριο «στον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

Το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους, πως είναι διατεθειμένα να εργαστούν «υπέρ της αποκλιμάκωσης και της σταθερότητας στην περιοχή». Επαναβεβαιώνουν την ανάγκη της «απάντησης –μέσω της διπλωματίας και με σημαντικό τρόπο– στις κοινές ανησυχίες όσον αφορά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, περιλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τα προγράμματα πυραύλων του».

«Οφείλουμε επίσης να ορίσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», υπογραμμίζουν.

Οι Ευρωπαίοι αναφέρονται στον ρόλο του «σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και της δύναμης Αλ-Κουντς» που είναι επιφορτισμένη με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Τεχεράνης, στα «πρόσφατα γεγονότα» που «κατέδειξαν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή».

Τέλος, οι τρεις χώρες αναφέρουν ότι «σημειώνουν την ανακοίνωση του Ιράν όσον αφορά τη συντριβή της πτήσης UIA PS752», καθώς ηΤεχεράνη παραδέχθηκε χθες ότι κατέρριψε κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος προκαλώντας τον θάνατο 176 ανθρώπων.

Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε, σήμερα, σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, την ευθύνη για τα οποία επέρριψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι απρόσφορη λόγω… των Ηνωμένων Πολιτειών και των φίλων τους, και ο μοναδικός δρόμος να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να βασιστούμε στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ στον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ιράν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε, σήμερα, στο Κοινοβούλιο πως σκοπός των πληγμάτων της περασμένης Τετάρτης εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού».

«Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο επιλέγουμε εμείς», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, για τα πλήγματα αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Κλήτευση του Βρετανού πρεσβευτή μετά τη σύλληψη

Φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη, φέρνει, στο μεταξύ η κλήτευση του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν, ο οποίος χθες συνελήφθη σε συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας που εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία κατά των ιρανικών αρχών.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών τον κάλεσε για εξηγήσεις σχετικά με την παρουσία του σε αυτό που χαρακτηρίζει «παράνομη» διαδήλωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν τη σύλληψη του πρεσβευτή στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον, η οποία εκδόθηκε έπειτα από την συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

«Για το Ιράν, συζήτησαν για την τραγική απώλεια των ζωών στο επιβατικό αεροσκάφος της Ukraine International Airlines. Καταδίκασαν την σύλληψη από τις ιρανικές αρχές του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη (χαρακτηρίζοντάς την) παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τα κοινά συμφέροντά μας στο να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και επαναβεβαίωσαν την συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην διατήρηση της συμφωνίας JCPOA (για τα πυρηνικά)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.