Ρωσία: «Καταρρέει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν προειδοποιούν Μόσχα και Τεχεράνη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν αναλάβουν περισσότερα μέτρα προκειμένου να την στηρίξουν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Αν οι συνάδελφοί μας στη Δύση δεν είναι έτοιμοι να επαναβεβαιώσουν τον σεβασμό τους προς το διεθνές δίκαιο και προς τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε άκυρο το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, αφού κανείς δεν θα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών.

«Σε ότι αφορά στη θέση των ευρωπαϊκών χωρών για τη συμφωνία για τα πυρηνικά, την υποστηρίζουν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά επί του πρακτέου δεν λαμβάνουν μέτρα για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν την κοινή άποψη ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ενημερώσαμε τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για τη θέση μας κατά τη διάρκεια της κοινής επιτροπής στην Ευρώπη».

Το 2015 Ιράν, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ έφτασαν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με τις δυτικές χώρες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Τον περασμένο χρόνο, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία, επαναφέροντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Απαντώντας το Ιράν ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα προκειμένου να αντισταθμιστούν οι οικονομικές απώλειες.

euronews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.