Αποχώρηση Κούρδων από την Ρας αλ Άιν

Άρχισαν οι πρώτες αποχωρήσεις Κούρδων μαχητών και αμάχων απ’ την πόλη Ρας αλ Άιν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας προσωρινής κατάπαυσης πυρός που έκανε η Τουρκία με τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Κίνο Γκάμπριελ, δήλωσε πως οι μαχητές έχουν εκκενώσει την βόρεια αυτή πόλη της Συρίας και ότι δεν έχουν πια ένοπλη παρουσία στην περιοχή.

Νωρίτερα, τοπικός Σύρος αξιωματούχος, που επικαλείται το Associate Press, ανέφερε ότι η αποχώρηση ξεκίνησε και συνεχίζεται, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει εάν θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τραυματίες και μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, αναχώρησε σήμερα από την πόλη Ρας αλ Άιν.

Η αυτοκινητοπομπή, που αποτελείται από τουλάχιστον 50 οχήματα, μεταξύ των οποίων ασθενοφόρα, αναχώρησε από το νοσοκομείο της πόλης που θεωρείται διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους εμπολέμους.

Φλόγες υψώνονταν από το νοσοκομείο μετά την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής.

Την αποχώρηση επιβεβαιώνει και η Τουρκία, με το τουρκικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωσή του να αναφέρει πως «μια αυτοκινητοπομπή περίπου 55 οχημάτων εισήλθε στη Ρας αλ Άιν και μια αυτοκινητοπομπή 86 οχημάτων αναχώρησε με κατεύθυνση την Ταλ Ταμρ». Το τουρκικό υπουργείο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες της αποχώρησης των Κούρδων.

Επίσης αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την αποχώρηση και ότι οι εκκενώσεις γίνονται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε πως χρησιμοποίησαν τον δρόμο που άνοιξαν τα τουρκικά στρατεύματα και ότι έφυγαν απ’ την πόλη του Καμισλί.

Σύμφωνα, δε, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από την Ρας αλ Άιν.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που εξαρχής αποδείχθηκε εύθραυστη και εκπνέει το βράδυ της Τρίτης, προβλέπει την αναστολή για 120 ώρες της τουρκικής επίθεσης προκειμένου να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις των YPG από τις συνοριακές ζώνες, και την εφαρμογή μιας «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 32 χλμ. στο συριακό έδαφος κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Οι κουρδικές δυνάμεις και η Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Αποσύρθηκαν αμερικανικές δυνάμεις από βάση

Στο μεταξύ αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν σήμερα από τη μεγαλύτερη βάση τους στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της αποχώρησης περίπου 1.000 στρατιωτών από την περιοχή αυτή που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότερα από 70 τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν την αμερικανική σημαία και μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, συνοδευόμενα από ελικόπτερα, διέσχισαν τη διεθνή διαδρομή περνώντας από την πόλη Ταλ Ταμρ, διαπίστωσε ανταποκριτής του AFP.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.