Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τη βία σε βάρος των γυναικών

Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης βγήκαν χιλιάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών και να καταγγείλουν την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Φωνάζοντας συνθήματα «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών» ή «Μην κοιτάζετε αυτές τις βιαιοπραγίες, κάντε κάτι», οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη συνοικία Καντικόι, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ενώ αφηγούνταν ιστορίες γυναικών που προσφάτως δολοφονήθηκαν, όπως εκείνη της Εμινέ Μπουλούτ.

Η 38χρονη Εμινέ Μπουλούτ δολοφονήθηκε τον Αύγουστο από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος τη μαχαίρωσε, έπειτα από έναν διαπληκτισμό που είχαν σε μια καφετέρια στο Κιρικάλε (κεντρικά), μπροστά στα μάτια της κόρης τους, 10 ετών.

Σε ένα βίντεο, όπου καταγράφονται οι τελευταίες στιγμές του θύματος, η άτυχη γυναίκα κρατάει τον τραυματισμένο λαιμό της ουρλιάζοντας: «Δεν θέλω να πεθάνω». Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στην Τουρκία και πολιτικοί και διασημότητες απηύθυναν έκκληση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

«Η δολοφονία της Εμινέ Μπουλούτ προκάλεσε αγανάκτηση… στην κοινωνία. Οι τελευταίες λέξεις της αντηχούν στα αυτιά όλων των γυναικών: Δεν θέλω να πεθάνω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις οργανώτριες της διαδήλωσης, Γκαμζέ Οζτούρκ.

«Ολοένα και περισσότερες γυναίκες δολοφονούνται και καμία εξ αυτών δεν θέλει να πεθάνει» σημείωσε.

Συνολικά, 284 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τους οκτώ πρώτους μήνες του 2019, εκ των οποίων οι 40 μονάχα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών «Πρέπει να σταματήσουμε τη γυναικοκτονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.