12 εργοστάσια ενέργειας θέλει να φτιάξει η Ινδία στα Ιμαλάια – Στα «μαχαίρια» η Κίνα

Η Ινδία θα δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εγρήγορση της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στο κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές, το όποιο όμως το διεκδικεί η Κίνα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών υπό τη ηγεσία της Νιρμάλα Σιθαραμάν ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους έως 7,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (89,85 εκατομμύρια δολάρια) για κάθε υδροηλεκτρικό έργο στη βορειοανατολική περιοχή, ανέφεραν οι πηγές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, περίπου 90 δισεκατομμύρια ρουπίες θα διατεθούν πιθανότατα για τα 12 υδροηλεκτρικά έργα στο Αρουνατσάλ Πραντές, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Το πρόγραμμα είναι πιθανό να στηρίξει τα βορειοανατολικά κρατίδια και να τα βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν συμμετοχές στα έργα που θα γίνουν σ’ αυτά.

Η συμμετοχή των κυβερνήσεων των κρατιδίων συμβάλλει γενικά στην επίσπευση των ρυθμιστικών εγκρίσεων, στην επανένταξη των τοπικών περιοχών και στις διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό της ηλεκτρικής ενέργειας με το κρατίδιο υποδοχής.

Τα σχέδια για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αναμένεται να ανακοινωθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 2024/2025 που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις 23 Ιουλίου, δήλωσαν οι πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές.

Τα ινδικά υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters να σχολιάσουν το θέμα.

Συμβάσεις σε κρατικές εταιρίες

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση ανέθεσε συμβάσεις στις κρατικές εταιρείες NHPC, SJVNL και NEEPCO για την κατασκευή των εργοστασίων ισχύος 11,5 γιγαβάτ που συνεπάγονται επενδύσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη υποδομών στην παραμεθόρια περιοχή.

Καμία από τις εταιρείες δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Οι εν λόγω μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν προηγουμένως εγγραφεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά άρχισαν να λειτουργούν για διάφορους λόγους.

Η Ινδία έχει κατασκευάσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μικρότερης από 15 γιγαβάτ τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι εγκαταστάσεις νέων μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερες από τα νέα υδροηλεκτικά έργα.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν κοινά σύνορα μήκους 2.500 χιλιομέτρων σε μεγάλο βαθμό μη οριοθετημένων συνόρων, για τα οποία διεξήχθη πόλεμος το 1962.

Η Ινδία ισχυρίζεται ότι το Αρουνατσάλ Πραντές αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χώρας, αλλά η Κίνα θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα του νότιου Θιβέτ και έχει αντιταχθεί σε άλλα ινδικά έργα υποδομής εκεί.

Η κυβέρνηση Μόντι προωθεί έργα στην ανατολική περιοχή μετά από αναφορές ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κατασκευάσει φράγματα σε ένα τμήμα του ποταμού Βραχμαπούτρα, γνωστού ως Γιαρλούνγκ Τσανγκμπό στην Κίνα, που ρέει από το Θιβέτ μέσω του Αρουνατσάλ Πραντές.

Η Ινδία ανησυχεί ότι τα κινεζικά έργα στην περιοχή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες ή να δημιουργήσουν λειψυδρία.

Και οι δύο χώρες εργάζονται για τη βελτίωση των υποδομών κατά μήκος των συνοριακών τους περιοχών μετά τις συγκρούσεις στα δυτικά Ιμαλάια που άφησαν πίσω τους 20 Ινδούς και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους στρατιώτες νεκρούς το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάν Τζαϊσάνκαρ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Καζακστάν, όπου οι δύο συμφώνησαν να εντείνουν τις συνομιλίες για την επίλυση ζητημάτων κατά μήκος των συνόρων τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.