Νίκησε κατά κράτος τον Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ στο πολυαναμενόμενο debate

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε κατά κράτος στο πολυαναμενόμενο debate τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε μία τηλεμαχία που είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

Διεξήχθη νωρίτερα από κάθε άλλη τηλεμαχία, πρώτη φορά ανάμεσα σε δύο υποψήφιους που τυπικά δεν έχουν το χρίσμα των κομμάτων τους, πρώτη φορά ανάμεσα σε νυν και πρώην πρόεδρο.

Οι απαντήσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ξεκάθαρες και στέρεες σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν o οποίος ήταν εμφανές ότι δυσκολευόταν να απαντήσει.

Υπήρξαν στιγμές που φάνηκαν τα σοβαρά πνευματικά και νοητικά, προβλήματα του Αμερικανού προέδρου.

Οι εντυπώσεις που δημιούργησε στους Αμερικανούς πολίτες δεν ήταν καλές και θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο σημειωμά μας.

Η τηλεμαχία διαξήχθη στην Ατλάντα, άρχισε στις 21:00 της Πέμπτης (τοπική ώρα 04:00 της Παρασκευής στην Ελλάδα) με συντονιστές τον Τζέιξ Τάπερ και την Ντέινα Μπας του CNN και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 06:00 ώρα Ελλάδας. Επίσης δεν υπήρχε κοινό στην αίθουσα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια όταν μπήκαν στη σκηνή του ντιμπέιτ. Οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε ένα ντιμπέιτ το 2020, όπου επίσης δεν έδωσαν τα χέρια λόγω των πρωτοκόλλων Covid-19.

Για την οικονομία

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η οικονομία ανθεί και δεν τα πήγαινε ποτέ καλύτερα – παρόλο που υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει.

Aντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε μία πιο πραγματική εικόνα: «Η οικονομία καταρρέει και βρίσκεται σε πλήρη αταξία».

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη του μέσου Αμερικάνου.

Απάντησε πως παρέλαβε «καμμένη γη» από την διακυβέρνηση Τραμπ και την πανδημία. Επανέλαβε δύο φορές πως παρέλαβε χάος.

Ο Τραμπ αναφέρει πως οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία.

Είπε πως η οικονομία έχει χτυπηθεί από τον πληθωρισμό και πως ο Τζο Μπάιντεν παρέλαβε μηδενικό πληθωρισμό.

Ο Τζο Μπάιντεν «δεν έκανε καλή δουλειά» και «ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφθανε το 9,1% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε επιβραδύνθηκε, στο 3,3% τον Μάιο.

Ο νύν πρόεδρος κατηγορεί τον πρώην για την εκτεταμένη μείωση φόρων «που βοήθησαν περισσότερο τους ήδη πλούσιους». Ανέφερε πως οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Τότε ο Ν.Τραμπ ανέφερε πως οι παράνομοι μετανάστες μπαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ και στερούν πολλά κονδύλια από τους Αμερικανούς.

Για τα δικαιώματα άμβλωσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα μπλοκάρει τη λήψη φαρμάκων για τις αμβλώσεις εάν εκλεγεί.

Είπε επίσης ότι συμφωνεί με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το χάπι για την άμβλωση.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι το να τεθεί το ζήτημα των αμβλώσεων στη διακριτική ευχέρεια του κράτους ήταν «ένα τρομερό πράγμα».

Ο Τραμπ είπε πως οι δικαστές ουσιστικά ακύρωσαν την απόφαση Roe vs Wade (σ.σ. η ονομασία μίας απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην οποία ενέκρινε το Σύνταγμα των ΗΠΑ και γενικά προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να προβεί σε άμβλωση).

«Επιστρέψαμε τη δύναμη στο λαό και αποφασίζουν πλέον οι Πολιτείες» είπε για να συμπληρώσει πως «οι Δημοκρατικοί θέλουν να σκοτώνονται τα παιδιά μετά τη γέννησή τους».

Ο Τζο Μπάιντεν ανάφερε πως αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και για το δικαίωμα στην άμβλωση των γυναικών που πέφτουν θύματα βιασμού.

Στην αντεπίθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως οι Αμερικανίδες «πέφτουν θύματα βιασμού από τους μετανάστες που φέρνει ο Μπάιντεν», τις «σκοτώνουν και τις δολοφονούν».

«Έχουμε ένα σύνορο που είναι το πιο επικίνδυνο μέρος οπουδήποτε στον κόσμο, που θεωρείται το πιο επικίνδυνο μέρος οπουδήποτε στον κόσμο, και το άνοιξε (σ.σ. η κυβέρνηση Μπάιντεν), και αυτοί οι δολοφόνοι έρχονται στη χώρα μας, και βιάζουν και σκοτώνουν γυναίκες, και είναι τρομερό πράγμα», είπε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει πως ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεινε παιδιά σε κλουβιά και τα χώρισε από τους γονείς τους. Λέει πως έκανε τα σύνορα πιο ασφαλή σε σχέση με τον Τραμπ.

Βέβαια όλοι ξέρουν ποια είναι η αλήθεια και ένας από τους λόγους που οι Δημοκρατικοί καταρρέουν είναι η κατάσταση με την παράνομη μετανάστευση.

Για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως ο Πούτιν θα σεβαστεί έναν πρόεδρο δυναμικό, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν.

Αναφέρει πως η Ρωσία, όπως και η Χαμάς δεν θα εισέβαλαν επί προεδρίας του.

Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πωλητή» που έχει πάρει πάρα πολύ στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι εδώ φεύγει με 60 δισ. Είναι ο καλύτερος πωλητής του κόσμου. Εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος».

Δεν έχω ακούσει τόσες πολλές χαζομάρες μαζεμένες σε τόσο λίγο χρόνο απάντησε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε «ο Πούτιν θέλει να ανασυστήσει την Σοβιετική αυτοκρατορία. Όσο πιο πολύ χώρο του δώσεις τόσο πιο πολύ χώρο θα πάρει. Δεν δίνουμε χρήματα στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση, αλλά όπλα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ»

Για τον πόλεμο στη Γάζα

Σε ερώτηση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν, «Παλαιστίνιο και μάλιστα αδύναμο Παλαιστίνιο».

Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την πολιτική του προς το Ισραήλ, λέγοντας πως μόνο τις βόμβες των 900 κιλών δεν έδωσε στο Ισραήλ «γιατί δεν λειτουργούν καλά σε κατοικημένες περιοχές».

Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε για να πείσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπάιντεν υποστήριξε ένα σχέδιο που περιελάμβανε την ανταλλαγή των ομήρων σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια συνεχή «κατάπαυση του πυρός με πρόσθετους όρους».

«Ο μόνος που θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος είναι η Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν. «Ακόμα πιέζουμε σκληρά για να τους κάνουμε να αποδεχτούν».

Για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Ερωτηθείς για γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ο Τραμπ είπε: «Δεν είχα ουσιαστικά τίποτα να κάνω. Μου ζήτησαν να πάω να κάνω μια ομιλία. Η Νάνσι Πελόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την 6η Ιανουαρίου».

«Δεν είπε στους υποστηρικτές του να σταματήσουν και δεν έκανε το παραμικρό. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα θέλει να τους δώσει χάρη», ανέφερε ο Μπαίντεν.

Για την Στόρμι Ντάνιελς

Στο θέμα της Στόρμι Ντάνιελς, ο Τραμπ απέρριψε τον ισχυρισμό του Μπάιντεν, λέγοντας: «Δεν έκανα σεξ με πορνοστάρ».

Ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε λέγοντας: «Κοιμήθηκες με μια πορνοστάρ όταν η γυναίκα σου ήταν 9 μηνών έγκυος».

Τότε ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Τραμπ καταδικασθέντα και ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση αναφέροντας τον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος καταδικάστηκε για ποινικές κατηγορίες για όπλα.

«Όταν μιλάει για έναν καταδικασθέντα, ο γιος του είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας σε πολύ υψηλό επίπεδο», είπε ο Τραμπ. «Ο γιος του είναι ένοχος, πιθανότατα θα καταδικαστεί πολλές άλλες φορές», πρόσθεσε.

Μετά το πρώτο διάλειμμα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε περίπου 23 λεπτά και έξι δευτερόλεπτα, ενώ ο χρόνος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν έφτασε στα 18 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.

Όταν ξεκίνησε και πάλι το ντιμπέιτ, η συζήτηση επικεντρώθηκε και πάλι στην οικονομία. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως όχι μόνο πήρε μηδενικό πληθωρισμό, αλλά πως οι παράνομοι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές από τις μειονότητες τους μαύρους και τους ισπανόφωνους.

Με την σειρά του ο Τζο Μπάιντεν είπε πως είχε μηδενικό πληθωρισμό, επειδή η «οικονομία είχε πέσει κάτω».

Φυσικά κανείς δεν τον πίστεψε…

Για την κλιματική αλλάγη

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Ερωτηθείς εάν θα προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ απάντησε ότι θέλει «απολύτως άψογο καθαρό νερό» και «απόλυτα καθαρό αέρα».

Για την Κοινωνική Ασφάλιση

Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα να προστατεύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε την τρέχουσα κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare, δύο προγράμματα δικαιωμάτων στα οποία βασίζονται πολλοί Αμερικανοί, αλλά τα οποία αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα στο μέλλον.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «εμείς θα κάνουμε τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», σημειώνοντας πως οι πολιτικές του Τραμπ ήταν ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση και το εθνικό σύστημα υγείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν πως καταστρέφει την υγεία γιατί έρχονται εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες που μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και παίρνουν τα δικαιώματα των Αμερικανών όσο αφορά την υγεία και παίρνουν δωρεάν ασφάλεια υγείας.

Τραμπ για Μπάιντεν: «Είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας»

Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε για να κάνει τη φροντίδα των παιδιών πιο προσιτή, ο Τραμπ είπε:

«Αυτό δεν πρέπει να είναι μια συζήτηση… Είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας».

«​​Αν κερδίσει αυτές τις εκλογές, η χώρα μας δεν έχει καμία ευκαιρία – ούτε καν μια πιθανότητα να βγει από αυτό το χάλι. Μάλλον δεν θα μας μείνει πλέον χώρα», συνέχισε.

Ο Μπάιντεν απάντησε με… ασυναρτησίες λέγοντας ότι ο Τραμπ δεν έκανε «σχεδόν τίποτα για τη φροντίδα των παιδιών» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την πίστωση φόρου παιδικής μέριμνας. Θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τη διαθεσιμότητα των μονογονέων για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Και θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να έχουν εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Για την ηλικία τους

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με την ηλικία του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο αντίπαλός του είναι μόλις λίγα χρόνια νεότερος από αυτόν, «αλλά πολύ λιγότερο ικανός».

«Πρώτα από όλα», είπε ο Μπάιντεν, «πέρασα τη μισή μου καριέρα με επικρίσεις επειδή ήμουν το νεότερο άτομο στην πολιτική… και τώρα είμαι ο μεγαλύτερος».

«Αυτός ο τύπος είναι τρία χρόνια νεότερος και πολύ λιγότερο ικανός», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν απαριθμεί το έργο του, σε συνδυασμό με την ηλικία του. Αναφέρει πως ο Τραμπ αναφέρει τις ΗΠΑ ως μια αποτυχημένη χώρα. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας βλέπει έτσι.

Ο Τραμπ αναφέρει την υγεία του και το πόσο εύρωστος νιώθει και πως έχει πάρει δύο βραβεία στο γκολφ και πως είναι σε τέλεια φόρμα.

Χτυπάει τον Μπάιντεν αναφέροντας πως έκανε τεστ γνωσιακής λειτουργίας και είναι σε τέλεια φάση γιατί είναι γνωστό πως ο Τζο Μπάιντεν διανοητικά δεν «λειτουργεί» καλά εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Μπάιντεν προκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ στο γκολφ.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα

Στην ερώτηση για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ο μεγιστάνας είπε πως «αν είναι δίκαιες οι εκλογές θα αποδεχτώ το αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα δεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024 εάν χάσει, αποκαλώντας τον πρώην πρόεδρο «κλαψιάρη».

«Δεν αντέχετε την απώλεια», είπε ο Μπάιντεν. «Κάτι έσπασε μέσα σου όταν έχασες την τελευταία φορά».

Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τον ρόλο των ΗΠΑ ως στρατιωτικής δύναμης κατηγορώντας τον Τραμπ πως είπε στον Πούτιν «κάνε ο,τι θες με την Ουκρανία».

Ο Τραμπ απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας πως «ο Πούτιν δεν θα πάρει ποτέ τίποτα από μένα. Με αυτόν ο Πούτιν θα πάρει την Ουκρανία».

Ο Τραμπ ρωτήθηκε ξανά για τον αν θα δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών, επαναλαμβάνοντας πως «αν είναι δίκαιες οι εκλογές θα αποδεχτώ το αποτέλεσμα. Αρκεί να μην είναι απάτη».

Στις καταληκτικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να προωθήσει τη φροντίδα των παιδιών, να καθαρίσει τους αγωγούς μολύβδου και να μειώσει τον πληθωρισμό εάν διατηρήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα», είπε ο Μπάιντεν.

Για την οικονομία, ο Μπάιντεν είπε: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να δώσουμε στους ανθρώπους ένα διάλειμμα».

Ο Τραμπ στάθηκε στην υποχώρηση στο Αφγανιστάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την επίθεση της Χαμάς και πως το Ιράν δεν θα είχε τις δυνατότητες να βοηθήσει οικονομικά τη Χαμάς, αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ανέφερε πως οι ξένοι ηγέτες δεν σέβονται τον Μπάιντεν και αν ήταν πρόεδρος δεν θα είχε συμβεί ποτέ αυτό στην Ουκρανία και κατηγόρησε τους παράνομους μετανάστες για την καταστροφή των ΗΠΑ και υπενθύμισε στους πολίτες πως θα κάνει την «Αμερική Ξανά Μεγάλη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.