Politico: Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βλέπει την επανεκλογή της να δυσκολεύει – Τι πρέπει να κάνει

«Η Φον ντερ Λάιεν αισθάνεται την πίεση» γράφει το Politico, αναφερόμενο στη Γερμανίδα πολιτικό και το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι «μέρες πριν από μια σύνοδο, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μέλλον της, το Renew Europe, ένα από τα τρία κόμματα που η φον ντερ Λάιεν ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδυναμώνεται».
«Τα απλά μαθηματικά… καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη για τη Φον ντερ Λάιεν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jacob Moroza-Rasmussen, πρώην γενικός γραμματέας του πανευρωπαϊκού φιλελεύθερου κόμματος ALDE.
Η αιφνιδιαστική απόφαση την Παρασκευή του Τσέχου λαϊκιστή Andrej Babiš να αποσύρει τους επτά ευρωβουλευτές του από την ευρωεομάδα Renew «επισφράγισε μια άθλια προεκλογική περίοδο στην ΕΕ για τους φιλελεύθερους», οι οποίοι έπεσαν από 102 έδρες σε μόλις 74. Η Renew, η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ξεπεράστηκε από τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), έδρα των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Το δημοσιεύμα υπενθυμίζει ότι ένα από τα βαριά χαρτιά τους, ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας τα τελευταία 14 χρόνια, θα συμμετάσχει στο τελευταίο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα πριν αναλάβει τη νέα του θέση ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής σε συνομιλίες μόνο με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την Renew, αγνοώντας επισήμως τόσο τους Πράσινους όσο και το ECR, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι θα ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με την Μελόνι.

Τόσο οι φιλελεύθεροι, με την Εσθονό πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας- όσο και οι Σοσιαλιστές, με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα- θα πάρουν σημαντικές θέσεις εργασίας στην ΕΕ, εάν η ηγεσία της ΕΕ, όπου συμμετέχει η φον ντερ Λάιεν, βγει αλώβητο από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Αλλά ακόμη και αυτό δεν θα είναι το τέλος της αβεβαιότητας για την Φον ντερ Λάιεν.

Θα χρειαστεί 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο (σε σύνολο 720) σε μια μυστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 18 Ιουλίου. Αθροίζοντας όλα τα μέλη του ΕΛΚ, του S&D και της Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φτάνει τους 398. Αλλά δεν θα την υποστηρίξουν όλοι στο ΕΛΚ και το S&D, και το Renew χάνει μέλη.

«Είμαστε σίγουροι για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ένας αξιωματούχος του ΕΛΚ, ανώνυμα, για να μιλήσει ελεύθερα. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν πάντα μια πρόκληση».

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ότι η φον ντερ Λάιεν δεν θα τα καταφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να κερδίσουν χρόνο, διορίζοντάς την αλλά μεταθέτοντας την ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο, όπως συνέβη το 2009 όταν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής.

«Το ΕΛΚ είναι πραγματικά κομβικό εδώ», δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. «Όμως, όπως είπαμε, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να συγκροτήσουν μια σταθερή πλειοψηφία».

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για την Γερμανίδα ηγέτιδα, υποστήριξε ο Hix, λέγοντας ότι η προσφορά στη Μελόνι ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αντιπροεδρίας για την Ιταλία στην Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη Φον Ντερ Λάιεν την υποστήριξη των 24 ευρωβουλευτών της Μελόνι.

Οι Σοσιαλιστές και η Renew είναι πολύ πιο αδύναμοι από το ΕΛΚ γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υποστήριξή τους δεν θα είναι εγγυημένη εάν η Φον ντερ Λάιεν κάνει συμφωνία με την Μελόνι ή με άλλες δυνάμεις στα δεξιά του ΕΛΚ.

Την ώρα που η πλειοψηφία μειώνεται, οι Πράσινοι καθιστούν ολοένα και πιο σαφές ότι θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στις συνομιλίες. «Όποιος θέλει σταθερές πλειοψηφίες μπορεί να διαπραγματευτεί με εμάς τους Πράσινους. Είμαστε έτοιμοι», έγραψε στο X ο Γερμανός Πράσινος Ράσμους Άντρεσεν.

Αλλά ακόμη και οι Πράσινοι, που έχουν περίπου 50 έδρες, μπορεί να μην είναι αρκετοί για να κερδίσει η φον ντερ Λάιεν στο Κοινοβούλιο. Και το άνοιγμα σε αυτούς πιθανότατα θα έχανε την υποστήριξή της εντός της δικής της ομάδας ΕΛΚ.

«Ακόμη και αν επεκταθεί με τους Πράσινους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει τους αριθμούς τώρα», είπε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ALDE Μορόζα-Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση των κεντρικών κομμάτων θα ανεβάσει επίσης, τη Μελόνι.

«Tώρα το ECR είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το Renew. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λίγο πιο σκληροπυρηνικοί», είπε ο Moroza-Rasmussen. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρχει χάος», δήλωσε ένα άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων μετά το άκαρπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου.

«Στο τέλος, δεν υπάρχουν άλλα ονόματα στο τραπέζι», καταλήγει το Politico.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.