Γιατί η Ουκρανία με τη βοήθεια των ΗΠΑ επιτέθηκε με ATACMS στη Σεβαστούπολη – Ο στόχος και ο συμβολισμός

Η Ουκρανία πραγματοποίησε στις 23/6/2024 σκόπιμα τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ρώσων αμάχων στην Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θεωρώντας υπεύθυνους τόσο την Ουάσιγκτον όσο και το καθεστώς του Κιέβου για το χτύπημα.
Την Κυριακή στις 12:15 μ.μ. τοπική ώρα η Ουκρανία επιτέθηκε στη ρωσική πόλη Σεβαστούπολη με πέντε ρουκέτες αμερικανικής κατασκευής ATACMS οπλισμένες με βόμβες διασποράς.
Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τέσσερις πυραύλους, ενώ η έκρηξη της πέμπτης κεφαλής διασποράς οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων και τον τραυματισμό 124, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας.
«Πεσμένα πυρομαχικά διασποράς έπληξαν την παραλία. Υπάρχει μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων εκεί, για αυτό υπάρχουν τόσα πολλά θύματα», είπε στο Sputnik ο Nikolai Kostikin, ειδικός από το Γραφείο Στρατιωτικής Ανάλυσης.
Η Σύμβαση του 2008 για τα Πυρομαχικά Διασποράς (CCM) απαγορεύει τα εν λόγω όπλα, καθώς αποτελούν άμεση απειλή για τους αμάχους.
Τα υπολείμματά τους που δεν έχουν εκραγεί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους κατοίκους της περιοχής πολύ αργότερα από μία σύγκρουση.

Οι New York Times ανέφεραν προηγουμένως ότι κάθε πύραυλος ATACMS που παρέχεται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα μπορούσε να σκορπίσει έως και 950 μικρές βόμβες.
Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση.
Ο Kostikin σημείωσε ότι ακόμη και αν η Ουκρανία επιδίωκε να χτυπήσει ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο, στόχευσε σκόπιμα τους πυραύλους για να περάσουν πάνω από πολυσύχναστες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες αναχαίτισής τους θα εξακολουθούσαν να αποτελούν κίνδυνο καταστροφής πολιτικών στόχων. Πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική πολλές φορές στο παρελθόν.

Οι προσπάθειες εκφοβισμού των Ρώσων είναι μάταιες

Ο Alexey Sukonkin, ένας Ρώσος στρατιωτικός παρατηρητής, αξιολόγησε την τρομοκρατική επίθεση ως επίδειξη δύναμης και ως επίδειξη της υποστήριξης της Δύσης στο καθεστώς του Κιέβου.
«Ο θάνατος αμάχων εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο ως τρόπος εκφοβισμού της Ρωσίας», τόνισε ο Sukonkin.
«Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε στο μέγιστο βεληνεκές στη Σεβαστούπολη, επειδή η πόλη είναι εμβληματική για τους Ρώσους.
Επέλεξαν την Κυριακή της Αγίας Τριάδας για την επίθεση.
Συχνά το κάνουν όταν συγκεντρώνεται κόσμος« δήλωσε ο Vasily Dandykin, στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος πλοίαρχος του ρωσικού ναυτικού.

Ο συμβολισμός

Ο Dandykin συμμερίζεται την άποψη του Sukonkin ότι η επίθεση είχε στόχο να εκφοβίσει τους Ρώσους και να σπείρει τον πανικό στην κοινωνία.
«Η Σεβαστούπολη είναι μια πόλη της οποίας ο πληθυσμός είναι αδύνατο να εκφοβιστεί», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.
«Η Σεβαστούπολη είναι μια πολύπαθη πόλη. Αυτή η πόλη είναι ιδιαίτερη για την ιστορία της Ρωσίας.
Στη Σεβαστούπολη ξεκίνησε η Κριμαϊκή Άνοιξη καθώς και η αντίσταση σε αυτούς που πραγματοποίησαν πραξικόπημα 2014 στην Ουκρανία και πήραν ανοιχτά το δρόμο του ναζισμού», δήλωσε.
Ο Dandykin υπενθύμισε ότι στις 22 Ιουνίου 1941 η Σεβαστούπολη ήταν από τις πρώτες σοβιετικές πόλεις που βομβαρδίστηκαν από τη Ναζιστική Γερμανία.
Πρόσθεσε ότι το καθεστώς του Κιέβου και οι δυτικοί προστάτες του δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να επιτεθούν στα ρωσικά εδάφη την Ημέρα Μνήμης και Θλίψης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου.
«Ο κυνισμός τους είναι απεριόριστος», είπε.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.