Η Κίνα χαρακτηρίζει τη δήλωση της G7 «γεμάτη αλαζονεία, προκατάληψη και ψέματα»

Το Πεκίνο αντέδρασε τη Δευτέρα στην τελική δήλωση των ηγετών της G7 κατηγορώντας την, ότι είναι «γεμάτη αλαζονεία, προκατάληψη και ψέματα», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η δήλωση της συνόδου κορυφής της G7 χειραγωγήθηκε για άλλη μια φορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα, συκοφάντησαν και επιτέθηκαν στην Κίνα, επανέλαβαν κλισέ που δεν έχουν καμία πραγματική βάση, καμία νομική βάση και καμία ηθική δικαιολογία και είναι γεμάτα αλαζονεία, προκατάληψη και ψέματα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η αυστηρή προειδοποίηση, που εκδόθηκε στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία, ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τις διπλωματικές προσπάθειες για να πείσουν την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας σχετικά με τον ρόλο της στη στρατιωτική υποστήριξη του βιομηχανικού τομέα της Ρωσίας.

«Η συνεχής υποστήριξη της Κίνας για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία και έχει σημαντικές και εκτεταμένες επιπτώσεις στην ασφάλεια. Καλούμε την Κίνα να σταματήσει τη μεταφορά υλικών διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων όπλων και εξοπλισμού, που αποτελούν εισροές στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 σε δήλωση την Παρασκευή.

Οι ηγέτες έχουν επίσης απειλήσει με άλλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να τιμωρήσουν κινεζικές οντότητες που λένε ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τα δυτικά εμπάργκο.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση εναντίον παραγόντων στην Κίνα και τρίτων χωρών που υποστηρίζουν ουσιαστικά την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα νομικά μας συστήματα, και άλλων οντοτήτων στην Κίνα που διευκολύνουν την προμήθεια ειδών από τη Ρωσία για τη βιομηχανική της βάση άμυνας», αναφέρει το δελτίο τύπου, σύμφωνα με το οποίο «θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή καταχρήσεων και τον περιορισμό της πρόσβασης στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Κίνα ότι βοηθά τη Ρωσία να επεκτείνει τη στρατιωτική παραγωγή, μεταξύ άλλων μέσω εξαγωγών όπως ημιαγωγών, υλικών και εργαλειομηχανών, που λένε ότι επιτρέπουν στη Μόσχα να αυξήσει την παραγωγή αρμάτων μάχης, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το Πεκίνο αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν έχει προμηθεύσει όπλα σε καμία πλευρά και ότι διατηρεί αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν ημιαγωγούς στη Ρωσία.

«Η Κίνα δεν παρέχει όπλα, αλλά την ικανότητα να παράγει αυτά τα όπλα και τη διαθέσιμη τεχνολογία για να το κάνει. Οπότε, στην πραγματικότητα, βοηθά τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Η G7 υιοθέτησε επίσης μια πιο σκληρή στάση για τις οικονομικές πολιτικές της Κίνας, ιδιαίτερα στο θέμα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, υποσχόμενη να λάβει μέτρα κατά των «αθέμιτων πρακτικών» για να «ισοπεδώσει τους όρους ανταγωνισμού και να επανορθώσει τη συνεχιζόμενη ζημιά».

Μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) που εισάγονται από την Κίνα, μετά από πολύμηνη έρευνα σχετικά με την άδικη υποστήριξη του Πεκίνου προς τις εταιρείες που υποτιμούν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορισμένους τομείς που θεωρούνται στρατηγικοί για την εθνική ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των προϊόντων καθαρής ενέργειας.

Η G7 εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή της στις μονομερείς προσπάθειες της Κίνας να αλλάξει το status quo μέσω βίας ή εξαναγκασμού στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα.

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στην επικίνδυνη χρήση της ακτοφυλακής και της ναυτικής πολιτοφυλακής από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην επανειλημμένη παρεμπόδιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των χωρών στην ανοιχτή θάλασσα. Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση επικίνδυνων ελιγμών και κανονιών νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

G4media

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.