Ευρωεκλογές: Φαρμάκι στάζουν οι Ρώσοι για Μακρόν και Σολτς μετά την πανωλεθρία τους

Το βλέμμα του στραμμένο στις ευρωεκλογές φαίνεται πως είχε το Κρεμλίνο το βράδυ της Κυριακής (9/6).

Η κατάρρευση των κυβερνώντων κομμάτων σε Γαλλία και Γερμανία, η «βόμβα» του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και η βαριά ήτταν  του καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους Ρώσους πολιτικούς, ενώ ειδική μνεία έγινε και στην άνοδο των δεξιών κομμάτων στη γηραιά ήπειρο.

«Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν την ηγετική τους θέση, με την πάροδο του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα χτυπήσουν τα τακούνια τους» (σ.σ. αποκτούν την πιθανότητα να κερδίσουν), σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ενώ έκανε γνωστό ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις γαλλικές εκλογές, «ιδίως λαμβάνοντας υπόψη, ας πούμε, την εξαιρετικά μη φιλική και ακόμη και εχθρική στάση της γαλλικής ηγεσίας απέναντι στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, έγραψε στο Telegram ότι «ο Μακρόν και ο Σολτς προσκολλώνται στην εξουσία με την τελευταία τους εναπομείνασα δύναμη».

«Το σωστό θα ήταν να παραιτηθούν και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες τους», πρόσθεσε ο Βολοντίν, ο οποίος προεδρεύει της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου από το 2016.

«Τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις στη Ρωσία δυναμώνουν στις εκλογές της ΕΕ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα των εκλογών τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία δεν ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι «η οικονομία είναι στάσιμη, υπάρχει μια μεταναστευτική κρίση και οι χώρες εμπλέκονται σε πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

Με τη σειρά του, ο φιλο-κυβερνητικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ συνέδεσε το γαλλικό αποτέλεσμα με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση.

«Ελπίζω ο Μακρόν να καταλάβει ότι οι Γάλλοι τον απορρίπτουν επειδή υποδαυλίζει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ειρωνικά ο Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Και πρόσθεσε: «Αλλά ίσως επιλέξει την κλιμάκωση και να ξεκινήσει έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία».

«Μακρόν και Σολτς υπέστησαν μια συντριπτική ήττα»

Από την πλευρά της, η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, πρόεδρος της Άνω Βουλής, δήλωσε ότι ο Μακρόν και ο Σολτς «υπέστησαν μια συντριπτική ήττα με τα κόμματά τους που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αποτυχία τους τόσο ως εθνικοί όσο και ως Ευρωπαίοι πολιτικοί. Επιπλέον, στην περίπτωσή τους, αυτό είναι ένα άξιο αποτέλεσμα, το οποίο προκύπτει από πολλά χρόνια πλήρους αδιαφορίας για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες «είχαν εκφραστεί ενάντια στην πορεία που ακολούθησαν οι Βρυξέλλες, αλλά δεν θα ακουστούν. Υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Ουκρανία, και να αναζητά νέους τρόπους για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επίσης, η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης RT παρατήρησε ότι «τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις στη Ρωσία δυναμώνουν στις εκλογές της ΕΕ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολιτική αντίπαλος του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, είναι κατά της θέσης να χρησιμοποιούνται δυτικά όπλα για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και έχει εκφραστεί κατά των κυρώσεων.

Τέλος, για «αποδυνάμωση του αντιρωσικού μπλοκ στην ΕΕ», έκαναν λόγο και πολλά ρωσικά blogs.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.