Ισραήλ: Βαριές κουβέντες σε συνάντηση οικογενειών ομήρων με σύμβουλο του Νετανιάχου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι στις οικογένειες των ομήρων.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο Χανέγκμπι είπε στις οικογένειες κατά τη συνάντηση νωρίτερα σήμερα ότι πιστεύει πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε πρώτο στάδιο για την επιστροφή των ομήρων στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέπληξε και προσέβαλε τους συγγενείς, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το Channel 12 μετέδωσε ότι ο Τζάτσι Χανέγκμπι είπε στις οικογένειες: «Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας, η ανθρωπιστική φάση, θα είμαστε σε θέση να το επιτύχουμε μέσα σε λίγους μήνες. Δεν θα χρειαστούν πολλοί μήνες και όχι χρόνια».

Ωστόσο φέρεται να πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συνολική συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση για τη διακοπή του πολέμου για την επιστροφή όλων των ομήρων. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλος 7η Οκτωβρίου τον Οκτώβριο του 2027».

«Αν οι όμηροι δεν επιστρέψουν μέσα σε εβδομάδες ή λίγους σύντομους μήνες, δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στη Γάζα και στο βορρά και μόνο τότε θα επανεκτιμήσουμε», φέρεται να παραδέχθηκε ο Χανγκέμπι. Ένα μέλος των οικογενειών σχολίασε: «Τότε είμαστε χαμένοι».

Ο Χανέγκμπι φέρεται να απάντησε: «Σωστά». Μία από τις γυναίκες συμμετέχουσες φέρεται να διαμαρτυρήθηκε ότι δεν πρέπει να διατίθενται χρήματα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για να χτίσει κάποιος μία πισίνα. Το σχόλιο αναφερόταν στην πισίνα που χτίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τότε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, είπε: «Μπορεί να φτιάξει 10 πισίνες με τα χρήματά του. Αυτά είναι απεχθή πράγματα που λέγονται». Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν το κατάλληλο θέμα σε τέτοιες συζητήσεις και ότι δεν θα έπρεπε να αποπνέει τέτοιο μίσος και πόνο.

Η συγγενής φέρεται να απάντησε: «Έχω κάθε δικαίωμα να αισθάνομαι πόνο και μίσος, επειδή ήμουν στο κρησφύγετο για 15 ώρες [κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς]. Διέφυγα από τους τρομοκράτες και πάτησα πάνω σε πτώματα, ενώ εσείς όχι».

«Εντάξει, συνεχίστε. Καταραστείτε με», της είπε ο Χανγκέμπι. Σε αυτό το σημείο, η γυναίκα έφυγε από το δωμάτιο κλαίγοντας. Μια άλλη γυναίκα συμμετέχουσα φέρεται στη συνέχεια να κατευθύνθηκε οργισμένη προς την πόρτα και ο Χανγκέμπι είπε: «Θα κάνεις κι εσύ δράμα και θα κλείσεις την πόρτα πίσω σου;».

Ο δημοσιογράφος του Channel 12 δήλωσε ότι διασταύρωσε τις αναφορές με μέλη πέντε διαφορετικών οικογενειών και ότι ο Χανγκέμπι δεν τις διέψευσε.

«Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας έχει συναντηθεί με τις οικογένειες όλων των ομήρων που ζητούν να τον συναντήσουν από την αρχή του πολέμου. Δεν καταγράφει αυτές τις συνομιλίες και δεν διαδίδει το περιεχόμενό τους. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να διεξαχθεί ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ του πολιτικού κλιμακίου και των οικογενειών που υποφέρουν. Δεν θα αλλάξω αυτή την πρακτική, ακόμη και μετά τη σημερινή συνάντηση. Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα το πράξει», ανέφερε σε δήλωση στο Channel 12 ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.